latinica  ћирилица
10/04/2020 |  15:06 ⇒ 11/04/2020 | 08:04 | Аутор: РТРС

Шеранић: Потребно и даље поштовати прописане мјере (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је на конференцији за новинаре да је потребно и даље поштовати мјере које су раније донијете.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

- Свако ко користи и пружа услуге у продајним просторима има обавезу да користи заштитне маске и рукавице - рекао је Шеранић и додао да је ношење маски баријера у смислу додиривања уста и носа, што треба избјегавати јер се вирус преноси, кроз додир са слузницом, односно ако су вам руке неопране или немате на њима заштиту.

Истакао је да се иста ствар односи и на борвак у заједници. 

- Примијећено је да се због лијепог времена грађани окупљају у групама, иако је препорука да то не раде. Треба да издржимо наредне двије до три седмице и поштујемо мјере које се, прије свега, односе на ношење маски и заштиту лица - рекао је Шеранић. 

Он је истакао да ширење вируса корона није везано само за породична жаришта и директне контаке, те да нека позитивна лица не могу да идентификују контакте.

- Зато морамо да се заштитимо. Остају на снази и мјере које се односе на смањење социјалног контакта и молим грађане да се не окупљају и да држе физичку дистанцу од најмање два метра - нагласио је Шеранић.

Министар је навео да ће испуњавање ових мјера и препорука на терену пратити инспекције, комунална полиција и Министарство унутрашњих послова.

За ношење маски и рукавица задужена је инспекција и комунална полиција, док је МУП Српске задужен да прати окупљања у групама на јавном мјесту.