latinica  ћирилица
10/04/2020 |  16:23 | Аутор: СРНА

Линта: Државну новчану помоћ дати и пензионерима родом из Хрватске и БиХ

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта поново је затражио да Влада Србије донесе одлуку да једнократна новчана помоћ у износу од 4.000 динара /око 34 евра/ буде исплаћена и пензионерима који су родом из Хрватске, БиХ и других земаља региона.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је навео да је ријеч о пензионерима који немају пензију Србије и нису корисници Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Србије.

Он је поново тражио да град Београд и остале локалне самоуправе дијеле хуманитарне пакете и пензионерима из Хрватске, БиХ и других земаља региона, који имају пребивалиште или боравиште /избјеглички статус/ у Србији и који испуњавају постављене критеријуме.

Линта је истакао да му се у претходном периоду, из низа општина и градова Србије, обратио велики број пензионера из Хрватске и БиХ који изражавају незадовољство због дискриминације у односу на домаће пензионере, саопштено је из Одбора за дијаспору и Србе у региону.

- Сви сматрају да треба да буду изједначени у правима и обавезама са осталим грађанима Србије - навео је Линта.

Он је додао да велика већина тих пензионера има мале пензије које нису довољне за пристојан живот и због тога живе веома тешко.

- Многим тим пензионерима је укинут такозвани заштитни додатак од стране пензионих фондова у Загребу и Сарајеву, јер пензије које су стекли у Хрватској и БиХ примају у Србији - навео је Линта.

У Србији је данас почела исплата пензије за март и једнократне помоћи од 4.000 динара /око 34 евра/ за пензионере, али, нажалост, каже Линта, не и за пензионере који су родом из Хрватске, БиХ и других земаља региона.