latinica  ћирилица
10/04/2020 |  16:24 ⇒ 16:28 | Аутор: СРНА

Федерални штаб цивилне заштите: Нема забране кретања током викенда

Федерални штаб цивилне заштите у Сарајеву на данашњој сједници није донио наредбу о забрани кретања грађанима током викенда, иако је ову мјеру предложило федерално Министарство здравства.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Према наредби Федералног штаба, пољопривредну дјелатност на простору Федерације БиХ могу несметано да обављају пољопривредни произвођачи који врше прољећну сјетву и који су затечени да управљају пољопривредном механизацијом и превозним средствима за превоз пчелињих друштава, опреме и материјала, те да врше превоз пољопривредних производа.

Они су изузети из раније донесених наредби, као и трговине пољопривредне опреме, расадници и цвјећаре.

На данашњој сједници Координационог одбора за стабилизацију привреде и санацију негативних посљедица пандемије у ФБиХ разматране су додатне мјере с циљем очувања радних мјеста, а на бази иницијативе коју је упутило Удружење послодаваца ФБиХ у којој су предложене измјене Закона о раду и других прописа.

Циљ ових измјена јесте омогућити послодавцима да примјењују наредбе кризних штабова без кршења Закона о раду, као и прилагођавање пословања током стања природне несреће проглашеног од Владе ФБиХ, а којег овај закон у садашњем облику не познаје.

Предложене измјене имају за циљ да омогуће послодавцима и радницима  флексибилнији начин упућивања на годишњи одмор, утврђивања радног времена, прерасподјеле радног времена током седмице, кориштење плаћеног и неплаћеног одсуства, такозваног рада од куће, а све с циљем очувања радних мјеста, саопштено је из Координационог одбора за стабилизацију привреде и санацију посљедица пандемије у ФБиХ.