latinica  ћирилица
10/04/2020 |  17:11 ⇒ 19:18 | Аутор: СРНА

Неозбиљност ФБиХ провоцира излазак МУП-а Српске на ентитетску границу?

Шеф Тима за праћење препорука и мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић рекао је да на граничним прелазима на подручју Федерације БиХ /ФБиХ/ у вези са предузетим мјерама за сузбијање вируса корона влада комплетна неозбиљност, те је изразио наду да такво неодговорно понашање није провокација Републици Српској да изведе своју полицију на међуентитетску линију.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Не знам да ли је то резултат неозбиљности и неодговорности ФБиХ, или је провокација да би се извела полиција на међуентитетску линију - изјавио је Стевандић Срни.

Он је навео да се ова неозбиљност ФБиХ односи на лош рад тамошњих инспекцијских служби, али када је ријеч о успостављању карантина на граници у пуном капацитету.

- Има ту и неприсуствовања љекара и писања налаза на даљину. Све то резултира све већим бројем људи заражених у ФБиХ и та неозбиљност се посебно одражава на Српску. Уколико тако наставе, они комплетно раде против здравља свих становника БиХ - упозорио је Стевандић.

Тим за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације позвао је данас све органе ФБиХ на одговорније понашање и потпуну примјену важећих мјера, нарочито за лица која прелазе границу БиХ.

Тим је упозорио да ће штету од неодговорног понашања да једнако сносе и грађани ФБиХ и Српске.

- Надлежни инспекцијски органи ФБиХ престали са издавањем рјешења о стављању у кућну изолацију, од федералних инспектора на граничним прелазима, лицима која имају пребивалиште на територији Српске, а у БиХ долазе преко граничних прелаза на територији ФБиХ - саопштено је раније из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.