latinica  ћирилица
10/04/2020 |  17:34 ⇒ 19:25 | Аутор: РТРС

Руси дезинфикoвали бањалучки Дом здравља (ФОТО)

Дезинфиковање објеката, које спроводе посебно обучени руски стручњаци, само је дио помоћи коју је Русија послала Српској.

Међу приоритетима објеката који би требало да буду дезинфиковани у Бањалуци су Дом здравља и УКЦ Републике Српске. Тим поводом руски стручњаци посјетили су ове здравствене установе.

Дезинфекција Поликлинике и хитне помоћи (фото: domzdravljabanjaluka.com)

Прва медицинска установа која је дезинфикована је бањалучки Дом здравља. Руски стручњаци донијели су сву потребну опрему да заврше овај посао. Прије дезинфекције са руководством Дома здравља обишли су зграду и размијенили искуства о мјерама за борбу против вируса корона.

- Ова посјета руских љекара је изузетно значајна како би са њима размијенили искуства о свим мјерама које су предузете у овој здравственој установи у вези са спречавањем ширења епидемије вируса корона - рекла је Невена Тодоровић, директорица Дома здравља Бањалука.

Дезинфекција Поликлинике и хитне помоћи (фото: domzdravljabanjaluka.com)

Биће дезинфикован и Универзитетско клинички центар Републике Српске. Посебно обучени руски стручњаци за дезинфекцију и деконтаминацију простора дошли су у Бањалуку као дио трећег контигента помоћи из Русије.

Овим ће Српска побољшати шансе у борби против вируса корона. Критеријуме према којима ће бити обављена дезинфекција одређује ресорно министарство. Циљ је да буде дезинфиковано што више здравствених установа.

- Захвалност свима који су радили на овој помоћи. Суштина операције је темељита дезинфекција свих болничких, а касније и отворених простора у свим градовима Републике Српске. То је учињено у Италији и другим земљама - нагласио је Милорад Додик, спрски члан Предсједништва БиХ.

Дезинфекција Поликлинике и хитне помоћи (фото: domzdravljabanjaluka.com)

Искуства руских стручњака много ће значити и убудуће, кажу из бањалучке цивилне заштите.

Овај посао радиће три руска тима и помоћно особље. Укупно 24 човјека. У возилима која су авионом стигла у Бањалуку припремају се посебне течности за дезинфекцију које су, како тврде стручњаци, врло ефикасне у борби против вируса корона.