latinica  ћирилица
10/04/2020 |  19:10 | Аутор: СРНА

Западнохерцеговачки кантон: Забрањено кретање ван мјеста пребивалишта

Становницима Западнохерцеговачког кантона привремено је забрањено кретање ван мјеста пребивалишта, одлучено је на данашњој сједници кантоналног Штаба цивилне заштите.

Након што је Херцеговачко-неретвански кантон забранио кретање грађана ван мјеста пребивалишта, исто су урадили и у Западнохерцеговачком кантону.

Из Штаба је саопштено да се ова одлука не односи на лица која иду на посао, оне којима је потребна хитна медицинска помоћ, снабдјеваче, као и лица која пружају помоћ дјеци или старијима, обављају куповину животних намирница.

- За особе које требају дозволе због одласка на посао и оне који врше снабдијевање наведених подручја, пропуснице ће издавати одговорни у правној особи. Уколико особа пружа заштиту дјеци или старијим особама, односно врши набавку основних животних и медицинских потрепштина, дозволу ће издавати локални штаб уз давање потписане изјаве - наводе из Штаба цивилне заштите тог кантона.

Наредба се, како је истакнуто, примјењује од 11. априла од 5.00 часова и вриједи до даљег, преносе федерални медији.

Задужена је кантонална Управа за инспекцијске послове да појача контроле провођења донесених мјера с циљем спречавања ширења вируса корона.

Грађани на улицама-јавним просторима, како је наглашено, морају поштовати епидемиолошке мјере одржавања физичког размака од минимално 1,5 метра уз обавезно ношење маске, памучне траке и слично.

Мјере забране кретања становника ван мјеста пребивалишта претходно је донио и Херцеговачко-неретвански кантон.