latinica  ћирилица
10/04/2020 |  19:18 ⇒ 20:47 | Аутор: СРНА

ФБиХ мора да доставља податке о људима из Српске

Шеф Тима за праћење препорука и мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић оцијенио је као позитивне посљедње вијести из Федерације БиХ да ће људи који на њено подручје долазе из иностранства бити обавезно смјештани у локалне карантине у том ентитету, али је упозорио да и даље постоји проблем како ће се у Републику Српску упућивати дио тих људи који пређу границу БиХ и имају пребивалиште у Републици.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Дакле, та нова мјера није довољна и треба постојати рјешење како ћемо ми на међуентитетској линији преузимати особе које имају пребивалиште код нас. Морамо знати податке тих особа и федерални органи их нашим инспекцијама требају дати да бисмо их могли даље водити у карантин и надзирати. Понављам, федерални органи морају да са нама размјењују податке да бисмо сви заједно и успјешно сузбили ширење вируса корона. То је кључни проблем и треба га ријешити - изјавио је Стевандић Срни.

Након његовог реаговања да на граничним прелазима на подручју ФБиХ у вези са предузетим мјерама за сузбијање вируса корона влада комплетна неозбиљност, федерални медији су објавили информације из Управе за инспекцијске послове у том ентитету да се од данас не мора обављати здравствени преглед на граничним прелазима, него да се свака особа која уђе у БиХ упућује у карантин према мјесту пребивалишта, а прегледе ће вршити тријажни центри у кантонима.

Из ове управе су признали да је било одређених проблема са наредбом да је потребно да све особе по уласку у БиХ прођу здравствени надзор на граничним прелазима, те је она измијењена због обавеза здравствених радника и њихове немогућности да дођу на прелазе.

Тим за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације позвао је данас све органе ФБиХ на одговорније понашање и потпуну примјену важећих мјера, нарочито за лица која прелазе границу БиХ.