latinica  ћирилица
10/04/2020 |  19:43 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

У Требињу и Сребреници први случајеви позитивних на вирус корона

У Требињу и Сребреници забиљежени су први случајеви позитивних на вирус корона. У Приједору је заражен радник Хитне медицинске помоћи Дома здравља. Због нових случајева, засједали су кризни штабови локалних заједница.

У Требињу је ријеч је о старијем мушкарцу, који је, послије боравка у једној од клиника УКЦ Српске у Бањалуци у марту, прије три дана примљен је у требињску болницу.

У стабилном је стању, а слиједе противепидемијске мјере, изолација сродника и опсервација лица која су имала контакте с њим.

- Болница је спремна већ одавно, имамо све расположиво, према дефиницијама и према инструкцијама Министарства здравља и Института за јавно здравство. Испоштовали смо све процедуре - каже др Љубица Миљановић, директорка Болнице Требиње.

Из градског Штаба је саопштено је да се креће у масовније тестирање лица из првог круга. Штаб се одлучио за рестриктивније мјере и забранио сва окупљања на јавним мјестима.

- Од данас до даљњег грађани Требиња не могу напуштати мјесто пребивалишта, осим са дозволом. Ово говори да је у току борба за здравље и живот људи - рекао је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Мушкарац из Скелана код Сребренице, који је заражен вирусом корона, смјештен је у зворничку Болницу.

Сва лица са подручја Сребренице, здравствени радници из Скелана и Болнице у Зворнику, и пацијенти с којима је контактирао, биће у самоизолацији и тестирана.

- Амбуланта у Скеланима биће затворена пет дана. Имамо проблем и са медицинским особљем, неки су били у контакту - навео је Младен Грујичић, начелник општине Сребреница.

Зоран Стевановић, командант Градског штаба за ванредне ситуације у Зворнику изразио је наду да ће сво медицинско особље и остали пацијенти у Болници бити негативни, јер ради се, како је навео, о једној од установа овог ранга у цијелом региону у којој нема корона вируса.

У Приједору је виросом корона заражен радник Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља. Провјеравају се контакти, а привремено ће бити обустављен рад Службе хитне медицинске помоћи. Новобољело лице смјештено је у изолацију у приједорску болницу.

- Заустављен је рад Хитне помоћи, биће извршена дезинфекција и тог простора. Наглашавам, ради се само о подручју Хитне помоћи, а не о Дому здравља. Двије групе људи који су радили у два тима у Хитној помоћи су већ сви на контролама - навео је Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

Бијељина седми дан нема нових случајева заразе.

- Молим све грађане Семберије да остану стрпљиви, одрже дисциплину и самоконтролу, како бисмо одржали ову ситуацију оваквом каква јесте. И заиста апелујем да издржимо још април мјесец и након тога мислим да нам слиједи једно опуштање и релаксација - јасна је др Милица Ловрић, директорка ЈЗУ Болница "Свети Врачеви" Бијељина.

У Бијељини је, тренутно, ковидом 19 заражено шест лица, од којих је двоје у болничком карантину, а четворо је смјештено у карантин, при Дому ученика.