latinica  ћирилица
10/04/2020 |  20:43 ⇒ 11/04/2020 | 08:26 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Сарајево се плаши да би прихватањем помоћи дали Додику на значају

Политиколог Драгомир Анђелковић рекао је да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик великодушно и солидарно понудио дио руске помоћи ФБиХ, али да су тамошње политичке елите због тога веома уплашене, јер им је Додик на овај начин показао да има велики капацитет да рјешава проблем и да дјелује на међународном пољу.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

- У таквим околностима, политичари из Сарајева размишљају како да одбију понуду Додика, а са друге стране су у незгодној ситуацији јер грађани увиђају да им због короне треба помоћ, и да је штетно по њих да се помоћ одбија - истакао је Анђелковић.

Он је навео да се бошњачка политичка елита, која све вријеме покушава да обесмисли Републику Српску, нашла у тешком положају јер сматрају да би прихватањем помоћи дали на значају Додику.

Политиколог Анђелко Козомара рекао је за "Спутњик" да руска помоћ има двоструки значај, прије свега здравствени, али и политички.

- У медицинском смислу, значајно је јер су дошли љекари руске војске да помогну колегама у Републици Српској гдје нема толико стручњака из области епидемиологије и инфектологије. Стигла су и специјална руска возила за дезинфекцију која ће очистити болнице и улице, а њих, видјели смо, нема баш свако - истакао је Козомара.

Он наводи да је и морална вриједност те помоћи велика, јер је српском народу јасно да иза себе има великог, моћног и снажног пријатеља.

- У Федерацији се све дијели по националној основи, па и болест. Руски амбасадор у БиХ је рекао да му се из Сарајева нико није обратио за помоћ, а свједоци смо да су у овој ситуацији чак и Руси и Американци сарађивали. Дакле, Сарајево има неки чудан однос према својим грађанима - рекао је Козомора.

Према његовом мишљеу, они би требало од руског амбасадора да затраже исту помоћ коју је добила и Српска, јер се зна да је вирус ушао у највећи здравствени центар у БиХ, у Универзитетску болницу у Сарајеву, и да би им помоћ таквих стручњака као што су руски војни љекари добро дошла.