latinica  ћирилица
10/04/2020 |  21:22 | Аутор: СРНА

Заражена два медицинска радника у Горажду

У Босанско-подрињском кантону забиљежена су два нова случаја вируса корона, а инфицирана су два радника Кантоналне болнице Горажде.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Директор кантоналног Завода за јавно здравство Медина Бичо навела је да је ријеч о рендген техничару и рендген инжењеру који су имали контакт са посљедњим зараженим пацијентом, која је након пријема у Тријажни центар Кантоналне болнице упућена на неопходна снимања и на крају у болницу Подхрастови у Сарајево.

- Они су знали да је то лице позитивно на вирус корона, имали су заштитну опрему, али је, ипак, дошло до инфекције - рекла је Бичо.

Она је нагласила да за сада нема бојазни да је вирус ушао у здравствену установу јер се, навела је, заражени пацијент кретао само од тријажног центра до рендгена, преносе федерални медији.

- Ми смо ове раднике на рендгену тестирали из превентивних разлога, што су били у контакту са зараженим пацијентом, а не зато што су имали било какве симптоме. Сада слиједе тестирања свих запослених у болници који су били у контакту с пацијентом, али и новоинфицираним радницима - рекла је Бичо.

Директор Кантоналне болнице Горажде Нермина Каменица потврдила је да су инфицирани радници имали заштитну опрему и да су упућени у кућну изолацију, а биће тестирано сво медицинско особље и љекари који су били у контакту с њима и са претходно инфицираним пацијентом.

- Били су адекватно заштићени по прописима, а како је дошло до контаминације тешко је рећи. У току је дезинфекција комплетне Кантоналне болнице која се свакодневно дезинфикује два пута, а вечерас ће се то још детаљније урадити и екипе су на терену - рекла је Каменица.

На подручју Босанско-подрињског кантона до сада је девет заражених, док је једно лице излијечено.