latinica  ћирилица
10/04/2020 |  22:13 | Аутор: СРНА

Зељковић: Смањити социјалне контакте и користити маске и рукавице

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић истакао је вечерас да здравствени систем Српске, захваљујући правовремено уведеним и адекватним мјерама, контролише епидемиолошку ситуацију у Републици у вези са ширењем вируса корона, те да за сада није оптерећен.
Бранислав Зељковић - Фото: РТРС
Бранислав ЗељковићФото: РТРС

Зељковић је додао да нико не зна колико ће актуелна ситуација трајати, али да је важно што у Српској не постоји експоненцијални или убрзани и масовни раст епидемије.

- Циљ је да се убрзо успори постојећи раст заражених и да у једном моменту убрзано почне да пада. Тешко је одредити дан када ће се то десити. За сада нисмо још на врхунцу епидемије, односно у моменту у којем се број заражених неће повећавати, али могу рећи да ако сви заражени вирусом и сумњиви буду под контролом, онда ће доћи до пада, за шта је, такође, битно поштовање свих мјера надлежних на границама и у унутрашњости Српске - рекао је Зељковић.

Он је рекао да је позитивно што је у Српској избјегнут италијански сценарио да вирус масовно уђе и у здравствене установе, међу медицинаре и у становништво.

- У посљедње вријеме имамо мање заражених, што нас охрабрује, али грађани не треба да се опусте, да не дођемо у тежу ситуацију -  додао је Зељковић.

Он је појаснио да нема мјеста за панику и поновио да треба задржати тренутне рестриктивне мјере које су дале резултате и довеле до добре епидемиолошке ситуације, као и одговорност и показану дисциплину грађана.

- Грађани треба да поштују мјере, задрже међусобну дистанцу и обавезно користе заштитне маске и рукавице јер постоје инфицирани вирусом који не могу навести контакт са зараженим. Дакле, због вируса, који се јако брзо шири, треба и даље настојати да се смање и избјегавају социјални контакти међу људима јер је то најбоља могућа мјера - објаснио је Зељковић.

Он је истакао да је циљ да се у наредном периоду што више људи тестира на присуство вируса корона, првенствено оних који су били у контакту за зараженима и у карантинима.

- У наредном периоду радићемо више тестирања дневно, а тестова у Српској има довољно - рекао је Зељковић.

Говорећи о републичким и локалним карантинима, он је напоменуо да они нису направљени да би личили на затворе, него с циљем да се заштити здравље људи који се у њима налазе, али и њихових породица.

- Свакако да су далеко од хотелског смјештаја, али имају основне услове за живот и веома је битно да су у њима предузете све потребне хигијенско–епидемиолошке мјере - рекао је Зељковић.

Он је изразио жаљење што се у Федерацији БиХ каснило у смислу успостављања карантина, те навео да су тамо лошији услови него у Српској.

- Према информацијама које имамо, можемо бити задовољни условима у карантинима, јер су предузете све могуће мјере како би се задовољили сви потребни услови - рекао је Зељковић.

Он је појаснио да ће лица смјештена у локалне карантине тестирати седми дан након уласка.

Говорећи о предстојећим празницима, Зељковић је навео да ће бити предложене одређене мјере у складу са тада актуелном епидемиолошком ситуацијом.

Он је захвалио на медицинској опреми и стручном кадру из Русије који је на захтјев руководства Српске стигао у земљу.

- Ту су два руска медицинска тима која броје по четири лица и један тим од 12 специјализованих лица који се бави искључиво дезинфекцијом. Имају ригорозан приступ, веома систематично дјелују, те не дозвољавају да иједан сегмент буде изостављен од дезинфекције - рекао је Зељковић.