latinica  ћирилица
11/04/2020 |  17:13 | Аутор: СРНА

Владика Димитрије: Најтрезвеније је поштовати одлуке власти

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије поручио је вјерницима да је најтрезвеније поштовати све одлуке и препоруке градских, републичких и државних власти којима се настоји спријечити ширење вируса корона и спасити што већи број живота, те позвао појединце да не отежавају ионако тешко бреме.
Владика Димитрије -
Владика Димитрије

Владика је у писму вјерницима указао да би била велика грешка дозволити јавну расправу о заједничким богослужењима.

- Тиме би доводили људе у ситуацију да, макар и нехотично, немајући сви дар вјере, као ни основне теолошке информисаности, неуко анализирају оно у шта нису довољно упућени и, самим тиме, профанишу наше светиње, а нас оправдано оптужују као неодговорне и себичне људе - навео је владика Димитрија.

Владика је у поруци вјерницима истакао да се не смије дозволити угрожавање живота ближњих, јер су они за сваког правог хришћанина највећа светиња.

Он је истакао да је ова ситуација утицала и на духовни и црквени живот, те да све то тешко пада и свештеницима.

- Не можемо да се молимо онако како желимо и како смо навикли, да учествујемо у богослужењу, да загрлимо и цјеливамо ближње, да цјеливамо свете иконе, и што нам најтеже пада – да саборно учествујемо у Божанској Литургији - навео је владика Димитрије.

Владика је истакао и да "лијек бесмртности", како Свети Игњатије Богоносац назива Свету Евхаристију, "јесте лијек и за исцјељење ове нове болести, али не као медикамент који ће сам по себи да сачува од заразе, него као израз љубави једних према другима и тиме предокушај Христове побједе над смрћу".

- Ако се Евхаристијом служимо да покажемо себи и другима да смо бољи вјерници од наших ближњих, онда је узалуд приносимо. На крају, ако журимо да учествујемо у Светој Евхаристији у манастирима да бисмо се наругали одлукама својих пастира сматрајући их за ништавне, или за одраз маловјерја – узалуд тамо идемо - напоменуо је владика Димитрије.

Према његовим ријечима, у оваквој ситуацији се бира између живота ближњих, прије свега старијих и хронично болесних с једне, и "духовног" комфора с друге стране.

- Избор би требало да буде лаган, а ова пандемија, на нашем личном духовном путу, може и треба да буде прилика за раст наше вјере и дубље проницање у љубав Христову "која превазилази разум" и наше духовно васкресење из сна себичности - наводи се у писму владике Димитрија.

Владика Димитрије позвао је вјернике да заједничку литургију која је сада онемогућена оплемене на другачији начин, тако што што ће се /уз све мјере предострожности/ побринути око неког болесног, старијег или за некога коме је онемогућено кретање обавити неопходну набавку и опет се послије такве "литургије" причестити.

Он је напоменуо је да је једини циљ саопштења које је Епархија захумско-херцеговачка и приморска издала у данима великих изазова био тај да сачувају једни друге од опасности која пријети.

Појединце је замолио да не отежавају себи и свима ионако тешко бреме за ношење које је новонастала ситуација ставила свима на плећа, док је већини вјерног народа епархије захвалио.

- Молим вас да будемо разумни, да пазимо једни на друге, да служимо једни другима, да слушамо једни друге и да не изазивамо немир и раздор у Цркви. Ако се и не плашимо корона вируса, Бога би требало да се плашимо - поручио је владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.