latinica  ћирилица
13/04/2020 |  08:28 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

У Српској четири нова случаја, укупно 425; Опорављено 167 особа (ФОТО/ВИДЕО)

У Републици Српској регистровано је четири нова случаја вируса корона, чиме је број заражених повећан на 425, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Он је рекао да је у протекла 24 часа тестирано 263 узорака, те да је присуство вируса потврђено код четири особе.

У питању су три жене и један мушкарац.

- Заражена је по једна особа из Бањалуке, Приједора, Источне Илиџе и Требиња - навео је Шеранић.

У Бањалуци је тестирано и особље из једног од старачких домова.

Укупно је опорављено 167 особа.

Према његовим ријечима, највише опорављених лица је из Бањалуке - 113, док их је 10 из Лакташа, а осам из Козарске Дубице.

Он је навео да је 147 узорака узето од особа из локалних карантина које су завршиле или приводе крају боравак у њима након доласка из иностранства, те од лица која се налазе у изолацији и претходно су имала потврђен позитиван налаз, али нису била у обавези да буду у болници јер нису имала симптоме.

- До сада смо тестирали низ здравствених радника, а и у овом циклусу се налази неколико њих тако да настављамо да спроводимо ту врсту надзора - нагласио је Шеранић.

Говорећи о пацијентима који су збринути у здравственим установама, Шеранић је навео да се у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци налази њих 107.

Са тежом клиничком формом је 47 пацијената, у интензивној њези их је седам, од којих је пет на респиратору, а два су прикључена на кисеоничку маску.

У изолацији у УКЦ се налази шест пацијената који чекају налазе, док је на старој локацији Пулмологије њих 47 са лакшом клиничком сликом.

- У УКЦ-у је од почетка било збринуто укупно 159 пацијената, а 61 је отпуштен на кућно лијечење. Просјечна дужина боравка у УКЦ-у је осам дана. До сада су два пацијента успјешно одвојена од респиратора и њихово здравствено стање је добро - истакао је Шеранић.

Према његовим ријечима, на лијечењу у болници у Источном Сарајеву су четири пацијента, у Добоју и Бијељини по два, а у Требињу један.

Шеранић је рекао да је под здравственим надзором тренутно 6.029 особа, а да је та мјера завршена за њих 16.857.

Наводећи да је кроз карантине при граничним прелазима у посљедња 24 часа прошло 26 особа, Шеранић је оцијенио да је то је задовољавајући податак, јер границу не прелази велики број лица из иностранства.

Говорећи о степену заштите коју пружа маска, Шеранић је напоменуо да свака маска има рок трајања, те да су ефикасне јер спречавају количину аеросоли која ће отићи из уста или носа у спољашњу средину и корисне због тога што праве баријеру у смислу додиривања уста и носа.

- Њихова ефикасност је много боља, него да их не носимо. Важно је да их послије кориштења одложимо на адекватан начин када је ријеч о хируршким маскама купљеним у апотеци. Када је ријеч о платненим маскама потребно их је послије сваког кориштења опрати и обавезно испеглати јер је то најбоља дезинфекција - појаснио је Шеранић.