latinica  ћирилица
13/04/2020 |  13:09 | Аутор: sputniknews.com

СЗО упозорава: Ношење маски не помаже без придржавања осталих мјера

Ношењем медицинске маске повећава се ризик од заразе вирусом корона уколико се не примјењују и друге заштитне мјере, изјавила је представница Свјетске здравствене организације (СЗО) у Русији Мелита Вујнович.

- Потребно је да људи имају довољно маски. Међутим, маска не штити у потпуности. Уколико носите маску, а заборавите на све друго, односно не држите одстојање, не перете руке – сугурно ћете се разбољети - изјавила је она за телевизијски канал „360“.

Осим тога, представница СЗО је додала да уколико се маска овлажена од дисања не баци послије два сата, може постати узрок заразе.

Здравим људима је боље да не носе маску ако се не налазе у истој просторији са зараженим особама. У том случају, држање одстојања је ефикаснија мјера од личног заштитног средства, саопштила је Федерална новинска агенција.
 
Према мишљењу Вујновичеве, управо је немарно понашање становништва када је ријеч о поштовању правила режима самоизолације узроковало пораст броја случајева коронавирусне инфекције у Москви.

У Русији је укупно откривено 15.770 случајева оболевања од вируса корона, излечено је скоро 1.300 људи, а 130 особа је преминуло.

Широм свијета од новог корона вируса до сада је обољело 1.853.393 особа, док је преминуло 114.253.

Од укупног броја обољелих, њих 50.859, односно четири одсто је у критичном стању, најновији су подаци објављени на порталу Ворлдометерс.