latinica  ћирилица
15/04/2020 |  14:36 | Аутор: banjaluka.net

Село Липа код Петровца: Мигрантски центар никао поред српске цркве

Власти Унско-санског кантона и Града Бихаћа искористиле су ванредну ситуацију у БиХ која забрањује било каква јавна окупљања и протесте, те су "у тишини" изградиле мигрантски центар у српском селу Липа, на граници Бихаћа и Босанског Петровца иако су Срби мјесецима упозоравали да се то не смије догодити и да то неће бити дозвољено.
Мигрантски центар у селу Липа (фото: banjaluka.net) -
Мигрантски центар у селу Липа (фото: banjaluka.net)

Оно што је посебно поражавајуће је чињеница да је тај мигрантски центар у српском селу Липа, изграђен неколико десетина метара од српске православне цркве у том селу.

Власти тог кантона и Бихаћа су се оглушиле о апеле Срба и почеле прије мјесец дана градити овај центар за мигранте, у којем ће бити 13 шатора опремљених гријањем и у којем ће бити доведени сви мигранти који се налазе у Бихаћу, што ће свакако зауставити повратак Срба у ове крајеве, те узнемирити оне који су се већ вратили и који живе у близини. Заиста није јасно који ће Србин пожељети да дође у своје родно мјесто, у мјесну цркву и на гробље својих предака, ако хиљаде миграната заузму цијело село, што се управо и догађа..

Наиме, радови на изградњи тог шаторског мигрантског насеља у селу Липи су при крају и транспорт миграната са бихаћких улица и из других мјеста у овом кантону, требао би почети наредних дана.

Иначе, у прихватним центрима у Бихаћу тренутно борави око 3.000 миграната, али је њих око 2.000 без смјештаја и бораве на отвореном или у напуштеним објектима.

Подсјетимо, Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ изричито је против тога да се на локалитету села Липа изгради прихватни центар за мигранте. Предсједник овог одбора Ђорђе Радановић изјавио је раније како се на тај начин угрожавају српски повратници, те су још раније због заговарања ове локације поднијели кривичну пријаву против Фазлића. Радановић је раније рекао Срни да је та одлука Оперативне групе првенствено незаконита, јер немају надлежност за управљање мигрантском кризом, а са друге стране, они већ двије године стално потенцирају да у српска села буду смјештени мигранти.

- То је очигледна намјера застрашивања Срба, да и оно мало што их се ту вратило не размишља о останку на том подручју - истиче Радановић. Он наводи да не постоји ниједан мотив, осим политичког да мигрантски центар буде смјештен у то село и да Срби буду уклоњени са подручја Бихаћа.

- Они неће да кажу да је то српско село, него ливада Липа. Влада УСК-а, можемо слободно рећи, чини све како би отежала живот Срба на том подручју и учинила да их више тамо нема - тврди Радановић. Он наглашава да је Одбор изричит у томе да мигрантски центар не може бити формиран ни на једном подручју које је 1991. године било насељено већинским српским становништвом.