latinica  ћирилица
16/04/2020 |  15:16 ⇒ 21:50 | Аутор: СРНА

Фонд солидарности: Донесене одлуке о исплати помоћи (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Управни одбор Фонда солидарности за обнову Српске донио одлуку о исплати једнократне новчане помоћи запосленима у јавним здравственим установама у износу од 13.310.000 КМ.
Конференција - Републички штаб за ванредне ситуације - Фото: РТРС
Конференција - Републички штаб за ванредне ситуацијеФото: РТРС

Вишковић је рекао да ова исплата почиње данас.

Он је навео да је донесена и одлука о исплати 16 милиона КМ за порезе и доприносе за март привредним субјектима који су одлукама Владе Српске онемогућени да послују.

Вишковић је истакао да ова цифра није коначна, али да ће све бити уредно исплаћено.

Он је додао да реализација ове одлуке почиње данас, те да ће уплате бити настављене и наредних дана, а по обради пријава привредних субјеката, занатско-предузетничких радњи и појединаца коју ради Пореска управа Српске.

Према његовим ријечима, одлуком о исплати пореза и доприноса за април биће обухваћено скоро 30.000 радника више него за март.

- За те раднике ће бити исплаћена најнижа плата и порези и доприноси - рекао је Вишковић.

Он је појаснио да ће, осим привредних субјеката који су обуставили рад одлукама републичког или локалних штабова за ванредне ситуације, бити обухваћени и субјекти који су онемогућени да раде, било због набавке сировине или престанка рада њихових партнера у земљи и иностранству.

Вишковић је позвао привредне субјекте да не отпуштају раднике јер ће им Влада Српске помоћи.

- Одлучено је и да 24 милиона КМ из Фонда солидарности буде уплаћено Фонду здравственог осигурања Републике Српске за набавку медицинске и заштитне опреме за потребе здравственог система - навео је Вишковић након сједнице Управног одбора Фонда.

Управни одбор данас је верификовао Статут и Пословник о раду Фонда.