latinica  ћирилица
17/04/2020 |  12:48 ⇒ 13:17 | Аутор: srpskainfo.com

Епископ Димитрије: Није нападнуто хришћанство, него здравље

У вријеме када у јавности трају жестоке полемике око тога да ли је за православни Васкрс потребан полицијски час, или је требало дозволити вјерницима да присуствују литургији, један епископ нарочито се истиче у јасним и гласним ставовима који очигедно допиру до вјерног народа.
Владика Димитрије -
Владика Димитрије

У питању је епископ Захумско – херцеговачки и приморски Димитрије, чија саопштења за јавност, изјаве за медије њега и свештенства, не остављају простор за сумњу и подјеле међу вјерницима.

-Ако бисмо могли замислити ситуацију у којој се мјере о забрани јавних окупљања не би односиле на вјернике, и тада би због јаванђелске вјере која нас учи да је ближњи наш живот, оне требало да буду поштоване и примјењиване од стране хришћана. Због тога је најтрезвеније да поштујемо све одлуке и препоруке градских, републичких и државних власти којима се настоји спријечити ширење овог опаког вируса и спасти што већи број живота. Не смијемо дозволити да угрожавамо животе својих ближњих, јер су они за сваког правог хришћанина највећа светиња – написао је владика у писму вјерницима на Лазареву суботу.

Епископ Димитрије осврће се и на ставове појединих вјерника који, када би им указао на страшне посљедице које је корона вирус оставио и оставља у Италији, просто констатују да су Италијани најстарија нација у Европи, “доводећи ме, хоћу да вјерујем несвјесно, пред закључак да ти људи, због своје старости и болести, не заслужују љубав својих ближњих и нашу пажњу“.

-У колики смо само понор безосјећаја упали, мислећи да бранимо вјеру, и колико живимо живот измјештен из реалности која нас окружује?! Зато, пробудимо се и видимо: Није нападнуто хришћанство, него здравље и животи милиона људи свих вјера и нација са којима ми православни хришћани дијелимо овај Божији свијет – ријечи су владике.

Као што знамо, јавност полемише и око тога да ли је Света причест (Евхаристија) прхватљива у вријеме када се налазимо у стању панденије. Ставови за и против су нарочито појачани након јучерашњих снимака из цркве Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву, гдје је служена литургија поводом Великог четвртка, уз присуство великог броја вјерника, који су се причешћивали једном кашиком, како се то иначе ради.