latinica  ћирилица
17/04/2020 |  13:16 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Стотине миграната ускоро долази у српско село Липа

Стотине миграната из Бихаћа и других градова у Унско-санском кантону током наредних дана биће пребачено у новоформирани камп Липа код Босанског Петровца, потврдио је премијер овог кантона Мустафа Ружнић.

Ружнић је рекао да је у овај пројекат уложено око два милиона КМ и да је Унско-сански кантон и прије пандемије показао способност да се може носити са мигрантском кризом.

- Брзо дижемо транзитни центар за све мигранте који се слободно крећу градовима кантона, посебно у Великој Кладуши и Бихаћу. Са партнерима из Међународне организације за миграције /ИОМ/, градом Бихаћом, Црвеним крстом, МУП-ом и Министарством здравства убрзо ћемо почети са измјештањем миграната - најавио је Ружнић у изјави за ТВ "Н1".

Он је истакао да у свему највећи терет носе полицијски службеници, здравствени радници и волонтери Црвеног крста.

У првој фази формирања кампа, Федерална управа цивилне заштите и Црвни крст града Бихаћа поставили су 50 шатора са 200 кревета и пратећом опремом.

Начелник општине Босански Петровац Дејан Прошић раније је осудио то што су власти Унско-санског кантона и Бихаћа искористиле тренутну ситуацију и саградиле мигрантски центар на око 200 метара од српске православне цркве у селу Липа.

Прошић је навео да српско село Липа припада Бихаћу, а налази се на око 25 километара од Босанског Петровца.

- Значи, мигранти су нам пред вратима - нагласио је Прошић.

И Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ у више наврата осудио је такав план, те оцијенио да су у ФБиХ искористили пандемију вируса корона да тамо одакле су протјерали Србе населе муслимане из Азије и Африке.