latinica  ћирилица
17/04/2020 |  19:23 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

У Српској ублажавање мјера већ од 27. априла?

Дозволи ли епидемиолошка ситуација, Република Српска би, током маја, могла да изађе из ванредног стања. Због тога њени званичници наглашавају да је важно да се сви грађани понашају дисциплиновано, јер је то једини начин да дође до попуштања строгих мјера које су на снази. Оцјењују да је Српска показала способност да управља кризним ситуацијама и потврдила нужност постојања. Више напора најављују када је ријеч о опоравку привреде.

Одговорно понашање, дисциплина и поштовање стриктних мјера, пут су до реализације плана да у мјесецу који слиједи, ванредно стање буде укинуто. Ако епидемиолошка ситуација буде повољна, већ 27. априла може се очекивати да одређене мјере буду ублажене.

- То значи да ће још неки моћи почети да отварају радње, одлазе на авакодневне активности, послове. Радићемо то постепено како не бисмо угрозили резултате које смо постигли у протеклом периоду. Све што што радимо, радимо да развучемо ток епидемије, да посљедице буду мање. Желимо да у наредном периоду стриктне мјере ублажавамо - рекла Жељка Цвијановић, предсједница Српске.

Српска је спремно дочекала епидемију, сматра српски члан Предсједништва БиХ. И у овом тешком периоду доказала је да има пријатеље на свим странама свијета и тако, тврди, негирала бесмислицу пласирану из Сарајева да је небитна творевина.

Указује и на велике проблеме у областима за које није изричито надлежна, унутар БиХ.

- На доношењу мјера и одлука о вирусу корона БиХ је доказала да је неспособна да преживи. Једини сегмент у БиХ који је показао да је способан нешто позитивно да уради у овом периоду је Република Српска. Све одлуке које су доношене на нивоу БиХ и Федерације су биле на штету Српске. Никада нисмо оспоравали помоћ која стиже у ФБиХ или на ниво БиХ. Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић умислила је сада да је важан фактор па пише писма страним политичарима и жали се на помоћ коју Српска добија - истакао је Додик у интервјуу за Вечерње новости.

Што прије Република Српска савлада здравствене изазове, брже и боље ће моћи да обнови привреду. Један од начина за то је креирање фондова.

- Са дијелом средстава од ММФ-а основаћемо и гарантни фонд за мала и средња предузећа који ће служити за помоћ у пословању тих предузећа након пандемије. Само они послодавци који буду задржали раднике моћи ће рачунати на средства овог фонда. Трећи фонд који ћемо основати је фонд за помоћ локалним заједницама, гдје желимо да помогнемо њиховим комуналним организацијама да се рехабилитују након пандемије - навео је српски члан Предсједништва БиХ за Српска инфо.

Цвијановићева је додала да Српска ради на креирању мјера да бисмо, како каже, већ сада док све ово траје нашли модалитете како да превазиђемо ову ситуацију и проблеме које је она донијела.

- Док је 2014. године трајала криза изазвана поплавама креирали смо подршку путем ваучера које су грађани могли да троше у домаћим продавницима. На тај начин смо задржали новац у Српској, а тиме помогли и онима који раде у продавницама и производњи. Исти начин рада смо примијенили сада и док све ово траје ми креирамо рјешења - појаснила је предсједница Српске.

А штета у овом тренутку, према процјенама, достиже 800 милиона КМ.

Упркос томе, плате и пензије, како обећавају надлежни, биће редовне. Требало би, кажу, учинити све да би јавна потрошња била задржана, прије свега одржавањем постојећег нивоа плата у јавном сектору.