latinica  ћирилица
18/04/2020 |  09:04 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Још 28 случајева заразе, укупно 528; Опорављено 251 лице (ВИДЕО)

У Републици Српској регистровано је 26 нових случајева вируса корона, те два случаја код особа тестираних у ФБиХ, чиме је укупан број заражених у Српској повећан на 528, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Шеранић је рекао да је у протекла 24 часа у Српској тестирано 587 узорака, те два узорка у Федерацији БиХ.

- Имамо двије особе које су тестирање радиле у ФБиХ, једна из Бањалуке и једна из Требиња, тако да имамо регистровано укупно 528 особа које су у Републици Српској позитивне не вирус корона - навео је он.

Од 26 случајева потврђених тестирањем у Српској, 14 је жена и 12 мушкараца.

- Осам лица је из Бањалуке, осам из Невесиња, по два из Кнежева и Лакташа, по једна из Челинца, Модриче, Требиња, Оштре Луке, Сокоца и Гацка - рекао је министар здравља Српске.

Када је у питању старосна структура обољелих, осам жена је средње животне доби, три старије и три млађе животне доби, а пет мушкараца средње доби, пет млађе и двије старије.

Шеранић је навео да је међу зараженима и један љекар Универзитетског склиничког центра Републике Српске, као и двије његоватељице из дома за старија лица, те напоменуо да су предузете све неопходне епидемиолошке мјере како би се спријечило даље ширење вируса у овим установама.

- Узети су узорци 68 лица, која су били контакти ових радница у дому пензионера, те очекујемо резултате, а урађена је дезинфекција комплетног простора - рекао је Шеранић.

Тестирано је и 85 здравствених радника, 61 радник из дома за старија лица, 22 инспектора, 81 лице из карантина или објеката за изолацију и сви случајеви су били негативни.

У УКЦ-у Српске се 110 лица лијечи од вируса корона, од којих 38 има тешку клиничку слику, четири лица чекају резултате, а 11 лица је на одјелу интензивне његе, од којих је седам прикључено на респираторе, а четири су на механичкој неинвазивној вентилацији.

Укупно је 89 позитивних лица која немају симптоме и они су смјештени у студентским центрима, гдје су изоловани.

До сада је у Српској урађен 7.581 узорак за тестирање, под здравственим надзором је 4.188, а 19.602 лица је изашло из надзора.