latinica  ћирилица
18/04/2020 |  15:09 ⇒ 15:36 | Аутор: СРНА

Сахрањен доктор Миодраг Лазић

Чувени српски хирург и херој доктор Миодраг Лазић, који је преминуо од посљедица вируса корона, сахрањен је данас на Новом гробљу у Нишу у присуству чланова најуже фамилије.
Миодраг Лазић -
Миодраг Лазић

Доктор Лазић сахрањен је у 14.00 часова, након опијела које је служено у Цркви Часног крста на Новом гробљу.

Док је ковчег са његовим тијелом спуштан у раку, Нишом су одјекивали тактови "Марша на Дрину" и аплаузи у част доктора Лазе.

У вријеме сахране доктора Лазе ватрогасне сирене су на тај начин одале почаст овом хуманисти. Исто су учиниле и њихове колеге у градовима у Републици Српској.

Због полицијског часа и строгих противепидемијских прописа, Нишлије данас нису могле да присуствују сахрани, али су зато готово сви изашли на прозоре станова и кућа да би му одали посљедњу почаст.

Прво су се са свих страна зачули тактови "Марша на Дрину", пјесме уз коју је доктор Лазић желио да га испрате на вјечни починак, а потом су се зачули све јачи аплаузи, овације, повици "за нашег доктора Лазу...".

Несумњиво је да би у било којим другим околностима српског медицинског хероја на посљедњи починак испратиле хиљаде грађана Ниша и околних градова на југу Србије, али и Републике Српске, будући да је спасио небројено много живота и у Нишу и у Српској, пише Блиц.

Његово писмо, у којем је навео како није желио да се повуче, упркос ризику који су носиле његове године и здравствено стање, још једном је потврдило величину овог човјека чије ће моралне и људске норме неко тешко надмашити у догледно вријеме.

За вријеме ратова деведесетих година прошлог вијека спашавао је животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској. За све што је тада учинио као ратни хирург-добровољац Орденом Светог Саве одликовао га је тадашњи српски патријарх Павле.

Као хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, радио је у ратној болници "Коран" на Палама, један је од оснивача ратне болнице "Жица" у Блажују на првој линији фронта код Сарајева гдје је током 40 мјјесеци, као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, обавио више од 3.500 операција.

Миодраг Лазић рођен је у Земуну 31. маја 1955. године. Био је српски примаријус, хирург и књижевник. Написао је аутобиографско дјело "Дневник ратног хирурга" /Книн 1991 - Српско Сарајево 1995/.

Доктор Лазић преминуо је 14. априла у Нишу од посљедица вируса корона. Исте вечери када је објаљено да је вољени љекар преминуо, широм Србије и Републике Српске у његу част се орио "Марш на Дрину".

Изразе саучешћа породици Лазић упутили су највиши званичници Србије и Српске, као и бројни поштоваоци доктора Лазе, како ће остати упамћен у народу.