latinica  ћирилица
19/04/2020 |  08:54 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј служио поноћну литургију у крипти Храма Светог Саве (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је поноћну васкршњу литургију у крипти Храма Светог Саве на Врачару у Београду, а први пут нису били присутни вјерници због епидемије вируса корона.
Патријарх Иринеј (Фото: spc.rs) -
Патријарх Иринеј (Фото: spc.rs)

Патријарх је у бесједи послије литургије указао да су многи заборавили на Бога, а смисао живота се свео на материјалне и интересе друге врсте, те да је појава вируса корона велико искушење и Божија опомена свима да размисле о себи, као и о томе шта се дешава у овом свијету.

- Надамо се да ће ово искушење које нас је сада задесило многе људе натјерати да мало размишљају, и оне моћне и силне који кроје капу читавом свијету, да виде да је све што они стварају и мисле сујетно и пролазно - рекао је патријарх Иринеј.

Он је оцијенио да је ово прилика да се оживи "домаћа црква" - породицу, која је у великом искушењу и на удару сила овога свијета.

Патријарх је пожелио да Господ све благослови и буде милостив и отклони велико искушење које се назива епидемијом.

- Да се вратимо Богу вјером и љубављу и цркви својој, Светом причешћу тој највећој тајни наше вјере. Све вас поздрављам радосним поздравом "Христос васкрсе!" - поручио је патријарх Иринеј.

Вјерници су литургију, која је служена уз саслужење свештенства архиепископије београдско-карловачке, могли да прате путем директног телевизијског преноса.

Патријарх Иринеј је поздравио све људе који су у својим домовима и прате овај пренос преко телевизије, те је поновио да је Васкрс највећи, најрадоснији, али и најважнији празник.

Јереј Иван Штробочки прочитао је Васкршњу посланицу патријарха Иринеја и архијереја СПЦ, а својим појањем литургију је заокружила интерпретатор православне духовне музике Дивна Љубојевић, са својим хором "Мелоди".

У Србији је у току полицијски час уведен као мјера да се спријечи ширење вируса корона.