latinica  ћирилица
20/04/2020 |  11:07 ⇒ 13:20 | Аутор: СРНА

У камп "Липа" иде до 1.000 миграната

Камп "Липа" код Бихаћа спреман је за шаторски прихват до 1.000 миграната и избјеглица, саопштено је из Међународне огранизације за миграције.
Мигрантски центар у селу Липа (фото:N1) -
Мигрантски центар у селу Липа (фото:N1)

Овај камп садржи сву потребну инфраструктуру како би корисницима биле пружене основне хумантарне потребе у виду смјештаја, хране, хигијене, санитарија и медицинске његе.

- Пратећи иницијативу градских власти Бихаћа и усљед потребе да се успостави додатни смјештај за мигранте и избјеглице који су боравили у различитим типовима неформалног смјештаја на нивоу кантона, након припремних и грађевинских радова, успостављен је камп "Липа" за шаторски прихват до 1.000 особа - наведено је у саопштењу.

Након иницијалног финансирања, које је обезбијеђено из буџета града Бихаћа, ЕУ је, уз учешће УСАИД-а, пружила финансијску помоћ у успостављању изолационог дијела кампа у којем ће мигранти и избјеглице, који су претходно били без медицинске његе, имати могућност љекарског прегледа, што је нарочито битно због тренутне ситуације узроковане вирусом корона.

Међународна организација за миграције и Дански савјет за избјеглице спровешће на локацији Липа пројектне активности у сарадњи и према договореним мјерама са Владом Унско-санског кантона, те у складу са одобреним средствима ЕУ и УСАИД-а, као наставак подршке локалним властима и становништву овог кантона.

Средства за пројекат "ЕУ подршка управљању миграцијама и границом у БиХ" обезбијеђена су из ИПА фонда, а спроводи га ИОМ, у сарадњи са УНХЦР-ом, УНИЦЕФ-ом, УНФПА-ом и ДРЦ-ом.

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ поручио је раније да је недопустиво да на подручју српског села Липа код Бихаћа које је окружено селима у којима живе Срби буде формиран мигрантски центар.