latinica  ћирилица
22/04/2020 |  07:44 ⇒ 08:59 | Аутор: СРНА

Отварање "Крајишке куће" - домаћа храна у центру Бањалуке

У центру Бањалуке данас ће бити отворена "Крајишка кућа" у којој ће бити пласирано 300 производа од око 50 произвођача домаће хране са подручја града, рекао је Срни директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић.
Крајишка кућа -
Крајишка кућа

- Упркос временским неприликама, вирусу корона и кратком временском року од 40 дана од дана доношења одлуке данас ћемо, како смо и планирали за Дан града Бањалука у подне званично отворити "Крајишку кућу" - рекао је Илић.

Он је навео да ће "Крајишку кућу" која се налази на укрштању улица Краља Петра Првог Карађорђевића, Теодора Колокотрониса и Булевара цара Душана, у објекту гдје се некада налазила продавница фабрике обуће "Босна", отворити градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, те да ће отварању присуствовати и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

Илић је рекао да је отварање "Крајишке куће" планирано скромно уз присуство медија, без грађана и строго придржавајући се свих прописаних мјера због епидемије вируса корона.

- Жао ми је што је тако, јер је Дан града Бањалука. Међутим, због ванредних мјера обиљежићемо то скромно - рекао је Илић.

Он је навео да ће заинтересованим купцима бити доступно око 300 производа од око 50 произвођача домаће хране са подручја Града Бањалука.

- Биће ту сухомеснатих и млијечних производа, прерађевина воћа и поврћа, чајева, меда и све оно што смо могли сакупити од наших домаћих произвођача ће наћи своје мјесто на полицама "Крајишке куће" на задовољство произвођача, нас из Центра и будућих купаца - рекао је Илић.

Он је додао да се нада да ће касније сигурно бити још више прерађивача којима ће "Крајишка кућа" бити велики мотив да прераде своје пољопривредне производе и производе што више домаће хране и да "Крајишка куће" буде успјешан пројекат.

- Биће то за грађане једно предивно мјесто у централном дијелу града гдје ће моћи купити све домаће прерађевине са наших простора које су сигурно квалитетне. Ради се о мноштву делиција које ће од данас бити представљени у "Крајишкој кући" - рекао је Илић.

Он је рекао да ће "Крајишка кућа" бити отворена у 12.00 часова и да ће у наредном временском периоду придржавати прописаног радног времена које ће бити као и за све друге трговачке објекте који се баве продајом хране до 18.00 часова.

- Док трају мјере везане за вирус корона, "Крајишка кућа" ће радити сваким радним даном до 18.00 часова, а касније ће радно вријеме бити усклађено са радним временом "Херцеговачке куће" - рекао је Илић.

Он је истакао да је на јесен планирано да "Крајишка кућа" буде отворена и у Требињу.

У Бањалуци је обиљежавање Дана града Бањалука прошле године почело отварањем прве "Херцеговачке куће" ван Требиња у којој се налази око 500 артикала требињских и херцеговачких произвођача.