latinica  ћирилица
22/04/2020 |  20:41 | Аутор: СРНА

Радончић: Мигранте депортовати, БиХ није паркинг за Европу

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић је рекао да Унско-санском кантону неће дати помоћ за смјештај миграната у село Липа, код Бихаћа, те да хитно треба наћи начин да они буду депортовани, јер БиХ није паркинг за Европу.
Фахрудин Радончић - Фото: РТРС
Фахрудин РадончићФото: РТРС

- Мој став је прецизан. Јуче сам директору Канцеларије за странце Слободану Ујићу упутио захтјев у којем тражим да ми се попише 9.000 или 10.000 илегалних економских миграната и да видимо како да их депортујемо из БиХ - истакао је Радончић.

Он је за ФТВ појаснио да треба утврдити ко од миграната пристаје на добровољну депортацију и шта урадити са хиљадама миграната који не желе да покажу идентификациони документ.

- То је огромна безбједносни проблем и руши живот наших грађана. Ја као министар безбједности тражим, иако се то неће допасти људима из Брисела, да сви ти мигранти који су дошли из богатијих земаља од БиХ, буду депортовани - истакао је Радончић.

Он је рекао да је затражио и да те земље дају новац за авио-летове којима би мигранти били враћени у своје земље.

- Ми нисмо нехумани, али ми ћемо сада имати 30.000, 40.000 или 50.000 незапослених, а да држимо десет хиљада илегалних миграната у пуној снази. Да они ту чекају, а да ми будемо паркинг за Европу. Неће моћи! - поручио је Радончић.

Када је ријеч о повлачења 330 милиона КМ од Међународног монетарног фонда /ММФ/, Радончић је рекао да се нада да ће се за дан-два у БиХ наћи рјешење и постићи сагласност у Саввјету министара.

Радончић је рекао да је непостизање сагласности у Савјету министара о повлачењу средстава ММФ-а "буре у чаши воде" и да је ријеч о 330 милиона евра.

- Осим 330 милиона евра и додатних 250 милиона евра које даје ЕУ и са оним што смо као поклон добили од ЕУ од 80.500, цифра се дигне на милијарду и по која је пријеко потребна овој земљи, па и тим владајућим елитама. Ја мислим да ће се за дан два наћи чаробна формула да се то ријеши - рекао је Радончић.

Радончић је рекао да је у питању реченица двије, те изразио увјерење да ће повлачење средстава ММФ-а бити изгласано.

Осврћући се на безбједносну ситуацију у доба епидемије вируса корона, Радончић је рекао да је БиХ, што признаје и Свјетска здравствена организација, као безбједносни сектор урадила велики, историјски важан посао који се можда сада и не види.

- Међутим, ако упоредимо број мртвих у Шпанији, Француској, Америци и земљама које имају много више љекара у проценту на број становника и много боље здравствене системе, ситуација у БиХ је у том смислу веома добра. Ми имамо веома мали број мртвих - рекао је Радончић.

Осврћући се на могућност одржавања локалних избора у БиХ у октобру, Радончић је оцијенио да су нови чланови Централне изборне комисије БиХ /ЦИК/ изабрани незаконито и да се ради о страначким људима Српске демократске странке и Странке демократске акције, те да са таквим ЦИК нема поштених избора.

- Прво треба обезбиједити електронски попис бирача, да се престане са праксом да мртви гласају, да се 6.500 бирачких одбора мијења ноћ уочи избора. Тек кад се стекну ти услови треба ићи на локалне изборе - рекао је Радончић, који је и лидер СББ.