latinica  ћирилица
23/04/2020 |  08:52 ⇒ 11:57 | Аутор: РТРС

Заражено седам здравствених радника (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да је вирусом корона заражено седам здравствених радника.
Вирус корона -
Вирус корона

Ријеч је о три медицинске сестре и доктору медицине у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци, те по једном раднику у болницама у Градишци и Бијељини и медицинском техничару из једне приватне здравствене установе.

- Настављамо да обављамо здравствени надзор и та мјера је дала добар резултат када је ријеч о здравственим и социјалним установама. Успијевамо доћи до оних који потенцијално могу да заразе оне који су најугроженији, а то су пацијенти и лица старија од 65 година која бораве у старачким домовима - навео је он.

Шеранић је рекао да је заражено и шест корисника Дома за стара лица у Кнежеву.

-  Тестирали све особе у том дому и остале су негативне. Такође, шест заражених је из локалног карантина у Прњавору - нагласио је он.

Шеранић је навео да је тестирано 79 особа из старачких домова у Српцу, Прњавору, Приједору, Бањалуци, Градишци, Новом Граду, Зворнику и Требињу, те да су сви налази негативни.

- Важно је да се сви у старачким домовима понашају у складу са упутствима Института за јавно здравство Републике Српске. У домовима у којима нема вируса треба да раде на томе да он не уђе у дом, а уколико се појави треба да примијене мјере које се односе на понашање његоватеља и корисника, те да раде и на мјерама које ће онемогућити да се вирус прошири из старачког дома у заједницу - појаснио је Шеранић.

Наводећи да сви старачки домови морају имати резерве дезинфекционих средстава у случају ванредне ситуације, Шеранић је истакао да је тражио податке у вези са њиховим потребама.

- Неки приватни старачки домови су нам се обратили и ми ћемо им обезбиједити потребна средства да би пружили адекватну његу својим корисницима - нагласио је он.

Подсјећамо, у Републици Српској у протеклих 24 часа регистрован је 31 нови случај заразе вирсом корона, чиме је укупан број заражених повећан на 611.