latinica  ћирилица
23/04/2020 |  11:54 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

ММФ дозначио око 333 милиона евра

Међународни монетарни фонд дозначио је БиХ на рачуне код Централне банке око 333 милиона евра, по основу аранжмана брзе финансијске помоћи, саопштено је из Централне банке БиХ.
Међународни монетарни фонд - Фото: AFP
Међународни монетарни фондФото: AFP

У саопштењу се наводи да је ММФ почетком ове седмице БиХ одобрио кредит из такозваног Инструмента брзог финансирања за борбу против епидемије вируса корона и санирање економских посљедица.

Извршни одбор ММФ-а одобрио је у понедјељак, 20. априла, БиХ финансијску помоћ у оквиру РФИ која се пружа у облику директне дознаке средстава јер се очекује да ће економски утицај пандемије на БиХ у скорој будућности бити значајан, узрокујући рапидно погоршање спољних рачуна и ургентне потребе у платном билансу.

Вршилац дужности предсједавајућег Извршног одбора ММФ-а Тао Жанг рекао је да економија БиХ трпи посљедице због епидемије вируса корона, што је довело до хитних потреба у платном билансу, саопштено је из ове финансијске институције.

- Због обимног и брзог погоршања текућег рачуна платног биланса, Инструмент за брзо финансирање помоћи ће тако што ће пружити подршку за повећање приоритетне потрошње на здравство и социјалну помоћ, уз истовремено очување одрживости дуга - истакао је Тао.

Савјет министара у уторак, 21. априла, није усвојио одлуку о повлачењу средстава РФИ од Међународног монетарног фонда јер су против ове одлуке гласали министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић и министар одбране Сифет Поџић, док министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић није био присутан.

Лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић на састанку 11. априла са званичницима ЕУ и ММФ-а постигли су договор о деблокади 330 милиона евра од ММФ-а за БиХ, према којем је Републици Српској припало 38 одсто, а Федерацији БиХ 62 одсто кредитних средстава.

Оба ентитета за Брчко дистрикт издвојиће по пола процента.