latinica  ћирилица
23/04/2020 |  12:55 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

У камп Липа до сада смјештено више од 300 миграната

У новоотворени прихватни камп на локалитету Липа, тридесетак километара од Бихаћа, до сада је смјештено око 320 миграната из напуштених објеката и са улица овог града.
Камп Липа - Фото: РТРС
Камп ЛипаФото: РТРС

Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић рекао је да полиција овог кантона свакодневно спроводи акције измјештања миграната који су били без адекватног смјештаја.

- Настављамо са свакодневним акцијама, а не можемо убрзати процес због детаљних љекарских прегледа приликом самог доласка у камп -  појаснио је Кљајић.

Кљајић је рекао да су протеклих дана премјештени мигранти из недовршене зграде Пензионерског дома у центру града, са стадиона Ногометног клуба "Јединство" и из Градске алеје.

- Сада је дошао на ред пословни комплекс некадашњег `Крајинаметала`, гдје исто борави велики број миграната и избјеглица - додао је Кљајић.

Он је рекао новинарима да је само за овај процес ангажовано више од 30 полицијских службеника.

- Настојаћемо да брзо завршимо посао и попунимо тренутни капацитет кампа на Липи од 1.000 мјеста. Након што измјестимо људе с улица и из напуштених објеката, прелазимо на приватне смјештаје - најавио је Кљајић.

Кљајић је истакао да је у самом кампу формирано полицијско одјељење, односно да ће полицијски службеници 24 часа надзирати безбједносну ситуацију у прихватном центру на локалитету Липа.

Одбор за заштиту Срба у ФБиХ, представници Републике Српске, Срби из Ливањског и Посавског кантона и Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки Сергије снажно су се успротивили изградњи мигрантског кампа у српском селу Липе одакле су Срби протјерани у посљедњем рату.