latinica  ћирилица
24/04/2020 |  18:33 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Радончић: Џаферовић и Турковићева мигранте стављају испред грађана БиХ

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић изјавио је да су својим данашњим реакцијама предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и министар иностраних послова Бисера Турковић фаворизовали интересе илегалних миграната, умјесто да штите интересе грађана БиХ.
Фахрудин Радончић - Фото: СРНА
Фахрудин РадончићФото: СРНА

Радончић је на ванредној конференцији у Сарајеву рекао да је сада упитна стратегија рјешавања проблема мигрантске кризе коју је припремило министарство на чијем је челу, те да након овога она, вјероватно, неће добити подршку у Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ.

- Жао ми је што Турковићева и Џаферфовић, умјесто да штите интересе грађана БиХ што им је уставна и морална обавеза, фаворизују интересе економских миграната који не желе да поштују институције и безбједносно-полицијске структуре и открију свој идентитет - рекао је Радончић.

Он је рекао да је најавио нову стратегију рјешавања мигрантске кризе која подразумијева депортацију илегалних миграната који у БиХ не желе да покажу свој пуни идеднтитет.

- Данас смо имали реакцију предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, који је примио амбасадора Пакистана Мухамеда Халида Раоа и министра иностраних послова Бисере Турковић, која је, такође, примила пакистанског амбасадора, гдје су, практично, потпуно стали на другачији концепт рјешавања овог питања од мог - каже Радончић.

Он је појаснио да ниједном ријечју није увриједио пакистанског амбасадора него да Рао не сарађује.

- Амбасадор је био код мене крајем јануара и код директора Службе за послове са странцима Слободана Ујића и на оба састанка рекао да они не желе да сарађују на депортацији њихових илегалних миграната јер имају одлуку парламента Пакистана да се не баве грађанима који су напустили ту земљу - рекао је Радончић.

Он је констатовао да амбасадор Пакистана није показао никакву кооперативност и добру вољу.

Радончић је подсјетио да је у прошлој години било 9.000 илегалних економских миграната из Пакистана и да их тренутно има 3.000 у мигрантским центрима у БиХ, а вјероватно 2.000 по кућама.

- Око 98 или 99 одсто њих не желе да покажу свој идентитет безбједносним органима БиХ - рекао је Радончић.

Он је истакао да је све ове информације Џаферовић могао да провјери у Министарству безбједности и Служби за послове са странцима и да му је жао што је више повјеровао изјави амбасадора него Министарству безбједности.

Радончић је рекао да у њедговим изјавама није било увреде на рачун амбасадора Пакистана него да је постојала хипотетичка опција, која постоји и даље - да се он прогласи персоном нон грата.

Он је констатовао да данашњом редакцијом Џаферфовића и Турковићеве не може бити ништа од његовог приједлога за рјешавање питања мигрантске кризе, те да је његов концепт прозападни и легалистички и подразумијева да сви мигранти морају открити свој идентитет.

- Желим да потпуна одговорност за све што ће се убудуће дешавати на плану ескалације мигранске кризе буде адресирана тамо гдје она, очигледно, постоји - поручио је Радончић.

Он је истакао да Министарство безбједности није без разлога инсистирало да сви мигранти морају бити подвргнути биометријским методама и идентификовани.

- Ми смо пакистанског амбасадора, као и друге, молили да када неки мигрант уђе у миграциони центар, наша Служба за послове са странцима узме његов отисак прста. Пакистански амбасадор није хтио да прихвати да се на бази тих података и фотографије нама из Пакистана врати идентитет тих људи - објаснио је Рдончић.

Он је подсјетио да су том методом откривена двојица терориста, те да је на тај начин спријечен терористички акт.

Министар безбједности је похвалио полицијске агенције у БиХ и истакао да раде свој посао независно од политике у складу са законима.

Радончић је поручио да ће долазак и останак миграната у БиХ изазвати и социјалне, хуманитарне и културолошке проблеме за домаће становништво.

Он је поновио да је стратегија, коју је Министарство безбједности понудило, била "историјски важна", како за БиХ тако и за регион и Европу, али да је она од данас мртва, због ставова Џаферовића и Турковићеве, који су из СДА.

- Тај план је убијен, дата је предност неким другим интересима и ја о томе не желим да лицитирам. Министарство безбједности ће, док сам ја ту, наставити да ради свој посао у скалду са законима, као и до сада. Мислим да је ријеч о политичкој разлици, а ми ћемо добро размислити како да радимо убудуће - поручио је Радончић.