latinica  ћирилица
25/04/2020 |  15:55 ⇒ 20:32 | Аутор: СРНА

Национална дужност је чувати сјећање на жртве у Јасеновцу и Доњој Градини

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да су Јасеновац и Доња Градина мјеста неописивог страдања, на којима је још прије 75 година жртва побиједила џелата, а онда упркос покушајима да се све заташка и заборави, наставила да их побјеђује све до данас, јер је и тада и данас било часно бити потомак жртава, а не потомак џелата.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Доња Градина је мјесто нашег огромног страдања, мјесто опомене, али и мјесто са кога као народ морамо да изађемо са поуком и поруком да нисмо заборавили, да нећемо никада заборавити, али и да желимо да живимо у миру са свима којима су на срцу вриједности које и ми дијелимо. Мир, толеранција, поштовање и сарадња! Доња Градина нас управо учи да сви заједно морамо да будемо бољи људи -  истакао је Додик.

Његујући сјећање на жртве нашег народа, рекао је Додик, ми у ствари показујемо да бринемо о будућности нових покољења, која морају да знају да припадају народу који је кроз историју бирао часну страну, народу чији часни избори су узимали данак, о чему свједочи и Јасеновац и Доња Градина, и Паг и Јадовно, и Брод на Дрини и Пребиловци и Гаравице и многа друга стратишта нашег народа.

 - Ако се за свирепо убијене није могло ништа учинити тада, а ни кроз вријеме које је затирало памћење и крило ужасе јасеновачког страдања, онда је ваљда божја правда да ми у Републици Српској имамо националну дужност да чувамо сјећање на жртву нашег народа, јер само је сјећањем чувамо од нове смрти - поручио је Додик.

Он је нагласио да су све јасеновачке и жртве Доње Градине уткане у Републику Српску.

- Онима који се још питају зашто нам је важна Република Српске поручујем да погледају Јасеновац и Доњу Градину, тамо ће наћи све одговоре - истакао је Додик.

У Доњој Градини у Републици Српској и у Сремској Митровици у Србији сутра ће бити обиљежено 75 година од пробоја логораша из усташког логора Јасеновац и Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у овом концентрационом логору и његовом највећем стратишту Доњој Градини.