latinica  ћирилица
25/04/2020 |  19:24 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Упис у средње школе у Српској електронским путем (ВИДЕО)

У Републици Српској планиран је упис око 9.800 ученика у средње школе. У складу с тренутном епидемиолошком ситуацијом, ове године упис ће бити организован електронски.
Гимназија - Фото: РТРС
ГимназијаФото: РТРС

Ученицима деветог разреда ближи се упис у средњу школу. Иако је епидемиолошка ситација доста отежала припреме, ученици се вриједно спремају за упис у жељене средње школе.

- Пратимо онлајн наставу. Са наставницима смо у контакту, они нам помажу. Ко хоће да рад биће спреман за средњу школу - прича ученица Ана Глигоревић.

У бањалучкој Гимназији већ постоји план за електронски упис о коме ће ученици бити детаљније обавијештени путем интернет странице школе.

Све одлуке о упису доносе се у координацији са ресорним Министарством и Републичким педагошким заводом.

- У јуну мјесецу ће бити и упис гдје ћемо се баш посветити да наши првачићи буду обавијештени о свему што њих буде занимало. Нормално и ми смо овдје сваки дан у школи, могу се и телефонски информисати - појаснила је Вита Малешевић, директор Гимназије.

План уписа у први разред свих средњих школа у Српској за предстојућу школску годину доступан је свим ученицима и њиховим родитељима и путем Андроид апликације "Водич кроз занимања".

- Оно што је веома важно у овом моменту напоменуту је то да смо ми кроз саму андроид апликацију и преко сајта Министарства објавили водич сваког занимања - истакла је Наталија Тривић, министар просвјете и културе Републике Српске.

Ученицима ће бити омогућено да се информишу али и да електронски предају документа за упис у средње школе.