latinica  ћирилица
26/04/2020 |  09:47 ⇒ 16:15 | Аутор: РТРС

У Српској 15 нових случајева, укупно 671; Опоравило се 357 особа

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа,у Институту за јавно здравство Републике Српске извршено је тестирање 562 лабораторијска узорка из 38 општина у Републици Српској, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још 15 особа у Републици Српској.

Према мјесту пребивалишта, шест особа је из Бањалуке, по двије из Калиновика, Оштре Луке и Приједора и по једна особа је из Козарске Дубице, Требиња и Зворника.

Ријеч је о девет особа женског и шест мушког пола. Једна жена је старије животне доби, шест жена средње животне доби и двије млађе животне доби. Три мушкарца су средње животне доби и три старије. Већина особа имала је контакт са раније потврђеним случајевима.

Међу потврђеним случајевима су и једна медицинска сестра и један медицински техничар (Дом здравља Бањалука и Универзитетски клинички центар Републике Српске).

У оквиру активног надзора у протекла 24 часа тестирано је и још 94 здравственa радника из Бањалуке, Бијељине, Шамца, Угљевика, Добоја, Источне Илиџе, Приједора, Теслића, Дервенте, Калиновика и Лакташа и ови налази су негативни. 

Тестирано је и укупно 39 особа које раде и бораве у домовима за старија лица. Тестирана су 43 ватрогасца из Бањалуке и сви су негативни на тест вируса корона

Тестирано је и осам инспектора који раде на граничним прелазима, чији су налази негативни. Тестирано је укупно 69 особа из локалних карантина или објеката за изолацију и ти налази су такође негативни.

До сада је у Републици Српској потврђен 671 случај вируса корона, од посљедица COVID 19 преминулo je 25 особa, а опоравило се 357 особа.

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (SARS-CoV-2)извршено укупно 10.965 тестирања.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 105 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализована су 42 пацијента теже клиничке слике, док је у изолацији шест пацијената.

Код пет пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а три особе су на неинванзивом моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 14 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 35 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници "Свети Апостол Лука" у Добоју збринуто је пет пацијената са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње осам особа, у Болници "Србија" у Источном Сарајеву пет, у Болници "Доктор Младен Стојановић" у Приједору пет пацијента, у Болници Зворник је један пацијент и у Универзитетској болници у Фочи два пацијента

Када су у питању објекти за изолацијуу којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци налази се 66 особa, у Студентском дому у Требињу 32 ,у Дому ученика Бијељини једна особа, у Студентском дому у Источном Сарајеву једна особа и у Студентском центру Зворник двије особе.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 3.505 особа, а надзор је завршен код 21.584 особе.

На седам граничних прелаза у Републику Српску је током 24 часа ушло укупно је укупно 112 особа, 101 особа је изашла из каратина и упућена у локалне карантине у општинама, а тренутно се у каратинима на седам граничних прелаза налазе укупно 24 особе.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске изражава дубоко жаљење због смрти уваженог прим. др Драгана Војводића, који је био велики професионалац и хуманиста, омиљен међу колегама и пацијентима. Остаје вјечно поштовање за његов допринос за унапређење здравственог система Републике Српске.