latinica  ћирилица
26/04/2020 |  12:15 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Вучић: Срби су у такозваној НДХ доживјели геноцид (ВИДЕО)

Неколико година заједно Србија и Република Српска обиљежавају страдања нашег народа, показујући тако јединство, али и смјер којим наш народ може да иде у будућности, истакако је предсједник Србије Александар Вучић, на хумкама у Сремској Митровици, гдје је између осталих убијен и чувени спрски сликар Сава Шумановић.
Александар Вучић-полагање вијенаца -
Александар Вучић-полагање вијенаца

- Могли сте да чујете из Доње Градине и обраћање предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, који позивају на мир и толеранцију - рекао је Вучић.

Он је узјавио да, nажалост, у школама се мало учи о овоме.

- Па како да онда они који су починили злочине нешто позитивно говоре о томе, када и сами заборављамо нашу тешку историју. Овдје су током офанзиве усташко-домобранских јединица 1942. године хватали Србе по шумама Фрушке горе и одводили их у казниноцу у Сремској Митровици гдје су их мучили , а затим одводили на православно гробље гдје су стрељани. међу њима је био и славни српски сликар Сава Шумановић - истакао је он.

Навео је да се никада не смију заборавити ни један нож, маљ, метак, ни један злочин у Јасеновцу, Дољој Граадини, Сајмишту, Јадовну, Дракулићу, Мотикама...

- А ти "мајстори" кољачи добијали су и таква презимена, попут фратра Томислава Филиповића, који је у шарговачкој школи у Бањалуци заклао 52 ђака српске националности. Нема тога који може да негира да је цијела такозвана НДХ спроводила геноцид, покоље, холокауст, и то не смије и не може да се заборави. Срби су у НДХ доживјели геноцид. Тачка! - додао је Вучић.