latinica  ћирилица
26/04/2020 |  13:04 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Важно чувати сјећање и истину о Јасеновцу (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да су људи у систему концентрационог логора Јасеновац побијени само зато што су једне вјере, што су Срби и што је неко мислио да такви не треба да постоје, те је због тога важно обиљежавати тај историјски датум како се то никада, нигдје и никоме не би догодило.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

- Зато је важно да што више људи буде упознато са овим догађајима. Нас интересује само истина - поручио је Чубриловић у Доњој Градини на обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Чубриловић је нагласио да многе државе немају 500.000 становника колико је убијено Срба у концентрационом логору Јасеновац.

- Зато грађани Републике Српске и сви Срби гдје год били треба да помињу и памте овај датум и да истину преносе на генерације које долазе како се ово никада никоме не би десило - рекао је Чубриловић.

Он је оцијенио да су поражавајући резултати анкета проведених на простору који је некада покривала Независна Држава Хрватска да омладина школског и студентског узраста не зна шта је Јасеновац, гдје је он и који су се догађаји ту збили, а да се не говори о размјерама жртава.

- Због тога овај датум треба да се обиљежава и да се нашем народу објашњава шта је Јасеновац и због чега се десио - истакао је Чубриловић.

Парастос јасеновачким жртвама служили су свештиници дубичке парохије у Спомен-подручју "Доња Градина" на гробном пољу "Тополе".

Дан сјећања је због епидемије вируса корона ове године одржан уз присуство само највиших званичника Републике Српске и њених представника у институцијама БиХ.

Комеморативном скупу присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министри у Влади Српске, посланици у Народној скупштини, те руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов, амерички амбасадор Ерик Нелсон, амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, представници дипломатског кора, јеврејске и ромске заједнице у Републици Српској, начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић и других општина у Српској.