latinica  ћирилица
26/04/2020 |  13:09 | Аутор: СРНА

Вишковић: Монументални меморијални центар мора бити изграђен (ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас да ће институције Српске и Србије учинити све да у наредном периоду у Доњој Градини буде изграђен монументални меморијални центар, јер не смије бити заборављен усташки злочин геноцида у систему концентрационих логора Јасеновац.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Налазимо се данас у Доњој Градини, 75 година након пробоја логораша. Тадашња Независна Држава Хрватска /НДХ/ злочиначки је убијала људе у систему концентрационих логора само зато што су припадали другим народима - Србима, Јеврејима и Ромима - рекао је Вишковић новинарима на обиљежавању 75 година од пробоја логораша из усташког логора Јасеновац и Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у овом концентрационом логору и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Он је нагласио да генерације које воде и које ће водити институције Републике Српске имају обавезу да се окупљају у Доњој Градини како не би било заборављено шта се дешавало Србима у систему концентрационих логора Јасеновац.

- Сада се покушава прекројити историја и поражавајуће је да младе људе у Хрватској скоро да и не занима шта је било у Јасеновцу. Институције Републике Српске и Србије ће наставити да обиљежавају овај догађај - додао је Вишковић.

Према његовим ријечима, у меморијалном центру ће бити изложени документи, ствари и све што свједочи о ономе шта се десило.

- Тиме ћемо подсјећати ганерације које долазе шта се десило у систему концентрационих логора Јасеновац како се више никада не би поновило, али ни било заборављено - рекао је Вишковић.

Обиљежавању су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено- отаџбинског рата, као и представници дипломатског кора.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом свјетском рату, а од 1941. до 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највише Срба, Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада дјеце у логору Јастребарско.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.