latinica  ћирилица
26/04/2020 |  13:10 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Оптужбе - изговор због очекиваних негативних посљедица

Инспекторат Републике Српске саопштио је да се оптужбе Федералне управе за инспекцијске послове о несавјесном раду без навођења аргумената и чињеница могу посматрати као изговор за очекиване негативне посљедице због прераног укидања мјера у вези са вирусом корона у ФБиХ.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

- Непромишљени потези институција ФБиХ и укидање обавезе карантина већ су дали резултате на терену, који се према објављеним информацијама огледају у десет пута већем броју путника који улазе у БиХ, чиме се директно угрожавају и грађани Републике Српске - наводи се у саопштењу.

Став Инспектората Републике Српске је, како је истакнуто, да тренутна ситуација изискује максималне напоре надлежних служби како би се са што мање посљедица превазишла ова криза, а да политичке несугласице и размимоилажења у ставовима у овом тренутку не могу бити изнад људског здравља.

Из Инспектората Српске су напоменули да је јасно да постоје одређени пропусти у организацији система ФБиХ, гдје нема јединственог става о мјерама које ће се предузимати, иако као један од разлога да се суспендује наредба о карантину у ФБиХ наводе "непоступање инспектора Републике Српске".

У саопштењу се подсјећа да је СЗО препоручила постепено укидање мјера уз велики опрез, а ове мјере се у ФБиХ укидају чак и без сагласности кључних институција, што потврђује и изјава федералног министара здравства да они нису донијели препоруку о укидању полицијског часа, те да је мјере требало постепено ублажавати.

Из Инспектората су напоменули да, док је Република Српска још 23. марта ставила у функцију прве карантине на граничним прелазима, ФБиХ се за ту мјеру одлучила тек 15 дана касније, што најбоље говори о спремности и једних и других.

Из Инспектората Српске демантују изјаве директора Федералне управе за инспекцијске да је комуникација посљедњих дана била јако слаба, јер на дневном нивоу достављају податке о лицима која су у БиХ ушла преко граничних прелаза на територији Републике Српске, а имају пребивалиште на подручју ФБиХ или Дистрикта Брчко, којима је републички инспектор издао рјешења о упућивању у карантин и изолацију.

Инспекторат Републике Српске је навео да је од 16. марта лицима са пребивалиштем на подручју ФБиХ издао 16.752 рјешења о упућивању у карантин и изолацију, као и 946 рјешења лицима са пребивалиштем на подручју Дистрикта Брчко, те остаје нејасно на основу чега су изнесене тврдње да лица са пребивалиштем на подручју ФБиХ нису контролисана.

Да систем надзора путника у Републици Српској функционише без потешкоћа, наводе из Инспектората, показује, прије свега, јединствен став свих институција, од републичког до локалног нивоа, које су усаглашене када је у питању дефинисање мјера које је потребно проводити, као и њихова реализација с циљем заштите здравља становништва.

- Инспекторат Републике Српске наставиће надзор путника на граничним прелазима на територији Републике Српске, те и даље доносити рјешења за све путнике без обзира на мјесто њиховог пребивалишта, али и предузимати све мјере које усагласе надлежне институције Републике Српске у циљу заштите грађана Републике Српске - наведено је у саопштењу.

Додаје се да ће се ова комуникација и даље заснивати искључиво на аргументима, чињеницама и подацима, који су једини показатељ тежине посла који обављају инспектори Републике Српске.

Из Инспектората апелују да се грађани Републике Српске и ФБиХ придржавају препорука јер свако прерано попуштање мјера и неодговорно понашање може уништити седмице преданог и тешког рада бројних служби, а на првом мјесту љекара који се боре за животе грађана.