latinica  ћирилица
26/04/2020 |  14:19 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Марковић: Истина о Јасеновцу пред цијелим свијетом

Документација о догађајима у Јасеновцу, такозвана јасеновачка грађа достављена је, односно склоњена у Музеј холокауста у Вашингтону, након што је ту оригиналну документацију СФОР имао намјеру преузети и директно доставити Хрватској, изјавила је Срни Милица Марковић, која је била посланик у Народној скупштини Републике Српске 2000. године када је потписан споразум о предаји архивско-музејске грађе Спомен подручја Јасеновац музеју у Вашингтону.
Милица Марковић - Фото: РТРС
Милица МарковићФото: РТРС

- Упућивањем јасеновачке грађе у Вашингтон, односно у тамошњи Музеј холокауста који представља и својеврсни центар документације о злочинима у Другом свјетском рату широм свијета, па и у Јасеновцу, први пут је стављена на увид свеколике свјетске јавности која се у потпуности упознала о звјерском усташком злочину - геноциду Независне Државе Хрватске /НДХ/ над Србима, Ромима и Јеврејима у Јасеновцу - истакла је Марковићева.

Она је указала да је излагањем јасеновачке грађе у вашингтонском Музеју холокауста спријечено да се пред цијелим свијетом прикрију протагонисти тог страшног злочина.

Као што то раде сви музеји у свијету, појаснила је Марковићева, и јасеновачка грађа је електронски копирана и стављена на увид цјелокупној свјетској јавности, па тако и хрватској.

- Управо доступност ове грађе у Музеју холокауста у Вашингтону омогућила је да се иста изложба тих докумената приреди и у Уједињеним нацијама у Њујорку 2018. године, под називом 'Право на незаборав'. То је први пут у историји УН-а да буде отворена изложба посвећена Холокаусту и геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору Јасеновац и другим логорима смрти који су се налазили на територији бивше НДХ - подсјетила је Марковићева.

Она је нагласила да је Анкетна комисија Народне скупштине Републике Српске испитала околности под којима је грађа послата у Музеј холокауста у Вашингтон и констатовала да је све у реду, да је грађа електронски обрађена и умножена и да никаквих пропуста није било, напротив, да је то помогло да се истина о геноциду над Србима у Јасеновцу стави на увид цијелом свијету.

- Посланик ПДП-а Јелена Тривић, нажалост, покушава да лажи уобличава као стварност не либећи се да се користи и невиним жртвама Јасеновца да напада Милорада Додика. Све што је Тривићева рекла представља тоталну изобличену реалност - рекла је Марковићева.