latinica  ћирилица
26/04/2020 |  15:59 ⇒ 21:07 | Аутор: СРНА

Шеранић: Српска ће учинити све да заштити здравље становника

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић поручио је да ће Српска учинити све што је у њеној моћи да сачува здравље становника након што су федералне власти донијеле лошу одлуку да укину карантине на граничним прелазима.
Ален Шеранић (Фото: Влада Републике Српске) -
Ален Шеранић (Фото: Влада Републике Српске)

Шеранић сматра да ова одлука федералних власти није добра, првенствено са аспекта контроле лица која долазе из иностранства.

- Чули смо и амбасадора Кине у БиХ Ђи Пинга који каже да је и за ову азијску земљу тренутно највећи изазов контрола увезених случајева - рекао је Шеранић новинарима.

Он је додао и да је Свјетска здравствена организација кроз својих шест препорука у вези са ублажавањем мјера као једну истакла адекватан начин контроле границе.

- Мислим да није требало ићи на овакав начин са овом врстом одлуке, али колеге у Федерацији вјероватно знају зашто су то чинили - рекао је Шеранић.

Он је напоменуо да се показало да је механизам, који је Српска установила још 23. марта, врло успјешан када је ријеч о контроли границе са апекта здравственог надзора.

Шеранић је навео и да се може примијетити да долазе неусаглашене поруке из различитих институција по том питању.

- Али, као што је Република Српска надлежна за систем оганизације здравства и за здравље свог становништва, тако ћемо поступати и у наредном периоду и учинићемо све што је у нашој моћи да кроз наше институције осигурамо и сачувамо здравље наших становника - поручио је Шеранић.

Према његовим ријечима, епидемиолошка ситуација у Српској је под контролом, на шта указују подаци да је од 562 узорка дневно 15 лица позитивних на вирус корона.

- Оно што је добро јесте да се континуирано држимо на проценту од пет одсто позитивних од укупно тестираних, те да имамо добре показатеље када је ријеч о здравственом надзору у здравственим установама, старачким домовима и лицима која примарно долазе у контакт која су заражена вирусом корона - рекао је Шеранић.

Он је напоменуо да су управо ти показатељи и континиутет стабилности контроле саме епидемије омогућили да се размишља о одређеном ублажавању мјера, којем ће се приступити постепепено.

- Епидемиолошки и кроз инспекцијски надзор ћемо пратити све што се дешава са епидемијом и на основу тога доносити закључке и приједлоге, као то смо то чинили претходна два мјесеца - рекао је Шеранић.

Када је ријеч о обудукцијама које се врше у Републици Српској, Шеранић је рекао да Завод за судску медицину редовно обавља обукције које су потребне у вези са судским истаражним или било којим другим процесима.

Он је појаснио да је суштина у томе да обдуцент има обавезу да користи личну заштитну опрему у оном сегменту у којем је при обдукцији и користи, без обзира на то да ли, како и на који начин вирус живи приликом обдукције.

- Наш Завод за судску медицину је још на почетку епидемије обавио разговоре и установио процедуре заштите, заједно са Институтом за јавно здравство Српске - рекао је Шеранић.