latinica  ћирилица
27/04/2020 |  13:43 | Аутор: РТРС

Министарство безбједности: Амбасадор Пакистана изнио неистине

Министарство безбједности у Савјету министара саопштило је да су из Амбасаде Пакистана у БиХ изнесене неистине у вези састанка пакистанског амбасадора Мухамеда Халида Раоа са министром Фахрудином Радончићем.
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu) -
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu)

Из Министарства безбједности наводе да је ријеч о саопштењу у којем се, између осталог, тврди да је, 30. јануара амбасадор Пакистана "позвао министра безбједности БиХ Радончића у свој кабинет, гдје су расправљали о питању илегалних миграната.

- Наиме, управо обратно. Амбасадор Пакистана Рао тражио је састанак код Радончића, а Радончић га је - што потврђују и фотографије у прилогу - примио у кабинету министра безбједности - саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

Из Министарства безбједности се напомиње да је амбасадор Пакистана тражио пријем, не да би расправљао о 3.000 илегалних миграната из његове земље, који крију свој идентитет од безбједносних структура БиХ, већ да је "тражио од Радончића да врши притисак на Тужилаштво Кантона Сарајево, како би у Пакистану било отпремљено тијело једне умрле особе из те земље".

Да је то заиста тако, наводе из Министарства, доказује и писмо са истим датумом посјете, 30. јануар, које су из Министарства безбједности доставили на увид јавности, а које је амбасадор Пакистана у БиХ тог дана предао Радончићу.

- Амбасадор Пакистана је, и овом приликом, одбио да на озбиљан и одговоран начин уопште разговара и помогне Министарству безбједности и безбједносним структурама БиХ и изврши своју обавезу да се открије идентитет држављана Пакистана који нелегално и без докумената, већ дуже вријеме бораве у БиХ - упозорава се у саопштењу Министарства безбједности.

Из Министарства поручују да Радончић "неће полемисати са амбасадорима који су спремни на овакве преваре према грађанима БиХ и највишим званичницима БиХ" и да ће Министарство безбједности наставити да врло упорно извршава своје законске обавезе и, независно од притисака, спречава нове илегалне економске миграције и ради припреме на враћању анонимних лица у земље њиховог поријекла.

- Овакво неодговорно понашање споменутог амбасадора додатно отвара питање повјерења јавности у његов рад и његов останак у БиХ - истиче се у саопштењу.