latinica  ћирилица
28/04/2020 |  15:45 ⇒ 18:06 | Аутор: dnevni avaz

Ко је у ФБиХ зарадио 4,2 милиона КМ на респираторима? (ФОТО)

Не стишава се бура око набавке 100 респиратора за потребе здравствених институција у Федерацији БиХ, које је пољопривредно газдинство "Сребрена малина" из Сребренице купило за 10,5 милиона КМ.
Фактура за вентилаторе (фото: Аваз) -
Фактура за вентилаторе (фото: Аваз)

Ови респиратори (вентилатори) марке АЦМ812А купљени су у Пекингу, а прије четири дана достављени у БиХ.

Дневни аваз је у посједу фактуре за 100 респиратора које је резервисала једна друга компанија, која је затражила и потпуни рачун. Они су, према документима, за 100 респиратора исте марке добили одговор да коштају 3,5 милиона долара (6,3 милиона КМ), пише Аваз.

У фактури се наводи да један респиратор - вентилатор кошта 35.000 долара.

Фото: Аваз

Аваз наводи да то значи да су појединци у Федерацији БиХ, који су ангажовали "Сребрену малину" за набавку ових вентилатора, а не респиратора, зарадили 4,2 милиона КМ.

Све да је лет плаћен и 150.000 КМ, овој компанији остала је зарада од четири милиона КМ. Ово је један од разлога зашто се и СИПА укључила у истрагу о набавци респиратора.

Подсјећамо, раније је и Тужилаштво Кантона Сарајево формирало предмет по којем ће се вршити провјере ове набавке.

Предмети су формирани након написа да је Пољопривредно газдинство "Сребрена малина" из Сребренице увезло за Владу ФБиХ респираторе из Кине и ради провјере навода о ранијим сумњивим набавкама тестова за детекцију вируса корона.