latinica  ћирилица
28/04/2020 |  21:08 ⇒ 22:50 | Аутор: РТРС

"Лична одговорност појединца кључна" (ФОТО/ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић нагласио је да је у борби против вируса корона кључна лична одговорност појединца.
Актуелно: Ален Шеранић - Фото: РТРС
Актуелно: Ален ШеранићФото: РТРС

- Оно што дефинитивно можемо да видимо и примјетимо и у јавности и у јавном животу јесте да људи полако попуштају, када је у питању придржавање предвиђених мјера, а то и јесте највећи проблем - навео је Шеранић, гостујући у емисији Актуелно на РТРС.

То је оно што, како каже он има прилику да види у Бањалуци, али и широј околини.

- Важно је да свима буде јасно да је лична мјера, лична одговорност нешто што ће сачувати и нас и друге од самог вируса корона - поручио је Шеранић.

Он је нагласио да се било који пропуст у спровођењу мјера врло брзо ослика и не може да се сакрије.

- Вирус не бира, он ће наћи начина да преживи и да се пренесе - упозорио је Шеранић.

Он је изјавио да је епидемиолошка ситуација под контролом и да се на УКЦ Републике Српске сваки други дан раде тестирања.

- Након сутрашњих података, знаћемо како смо се понашали у претходном периоду - објаснио је Шеранић.

Шеранић је нагласио да вирус није везан само за Бањалуку, него и за цијелу Републику Српску и да нико није имун, ни изузет од евентуалног обољења.

- Мислим да не треба да се коцкамо са вирусом. Сада нам предстоји најтежа борба, да научимо како да живимо и како да се носимо у новим животним околностима са вирусом корона - навео је Шеранић.

Он је оцијенио да је неопходно ускладити постепено ублажавање мјера у вези са вирусом у Српској и ФБиХ да би се избјегле штетне посљедице.

Шеранић је истакао да се у том смислу мора контролисати кретање људи, јер је на почетку епидемије било преноса вируса у Српску из, на примјер, Мостара и Тузле.

- Мјере морају бити синхронизоване, јер уколико идете према њиховом ублажавању, морате ићи корак по корак да бисте знали која мјера у ком тренутку неће бити погодна, а све уз епидемиолошко праћење да ли број позитивних лица на вирус расте, остаје исти или пада. Уколико расте, мора се ићи у рестрикцију ублажених мјера - рекао је Шеранић.

Он је рекао да је број тестирања људи у Српској на присуство вируса знатно повећан, а посебно ризичних група – здравствених радника, радника у старачким домовима, трговаца, полицајаца, инспектора и слично.

- У том смислу структура позитивних на вирус је врло битна да бисмо могли да спроводимо превентивне епидемиолошке мјере унутар заједнице - навео је Шеранић.

Такође, рекао је Шеранић, врло је важан однос позитивних лица и опорављених од вируса, што је показатељ ефикасности здравственог система у смислу да се држи активан статус епидемије.

- Већи је број опорављених у односу на број активно заражених. Наравно, имамо одређен број лица која су, нажалост, преминула - рекао је Шеранић.

Он је додао се, према информацијама из Универзитетског клиничког центра Српске, опоравила трећина пацијената који су током лијечења имали подршку респиратора, што се, како каже, отприлике уклапа у годишњи просјек лица које се опораве или не опораве на одјелима интензивне његе.

Шеранић је поручио да ће се у наредном периоду радити на што оптималнијој организацији /суб/специјалистичких прегледа пацијената у здравственим установама.

Он је навео да Српска за наредни период борбе против вируса има довољно заштитне опреме за здравствене раднике, те да се очекују нове количине и донације.

Упозорио је да је Министарство припремило уредбу са казнама, што значи да ће инспектори моћи да вас казне за неношење маски, рукавица и непоштовања других мјера. 

Повезане вијести:

Шеранић: За првомајске празнике највјероватније проширени полицијски час (ФОТО/ВИДЕО)