latinica  ћирилица
29/04/2020 |  08:29 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

У Српској 59 нових случајева, укупно 767

У Републици Српској регистровано је 59 нових случајева вируса корона, чиме је број заражених повећан на 767, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић. Он је навео да је 59 лица из Републике Српске, а једно из Брчко дистрикта које се лијечи у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци.

Шеранић је рекао да је у посљедња 24 часа тестирано 677 узорака, те да је присуство вируса потврђено код 60 особа.

У питању су 32 мушкарца и 28 жена.

Он је навео да су 22 особе из Бањалуке, седам из Лакташа, пет из Добој, четири из Котор Вароши, по три из Челинца, Оштре Луке и Приједора, по двије из Прњавора, Козарске Дубице, Градишке и Кнежева, по једно лице из Дервенте, Шипова Невесиња, Требиња, као и једна особа из Брчко дистрикта.

Према његовим ријечима, међу новозараженим су и три доктора медицине и једна медицинска сестра који су запослени у УКЦ-у.

У Српској је укупно извршено 12.081 лабораторијских тестирања.

Од посљедица вируса корона преминуло 30 лица.

Шеранић је рекао да су 34 лица негирала да су имала контакт са позитивном особом или нису могла да наведу контакт, два су дошла из Аустрије и Словеније, док су остала имала близак или проодични контакт са особом која је била позитивна.

- Проценат позитивних у односу на тестирана лица говори о попуштању дисциплине појединаца у придржавању прописаних мјера. Цијела заједница се понаша опуштеније него раније када смо имали другачије бројеве него сада - рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је прецизирао да је позитивно око осам одсто од броја лица која су тестирана у протекла 24 часа, док је њихов удио до сада био око пет одсто.

- Треба сви строго да се придржавају мјера. Не треба да се инатимо вирусу и размишљамо да се то нама не може десити. Било коме се може десити да се зарази и да има средњу и тешку клиничку слику и због тога морамо стриктно поштовати све мјере. Ограничавање слободе кретање свакоме тешко пада, али је то једна од мјера која ће онемогућити ширење вируса - указао је Шеранић.

Према његовим ријечима, раст броја заражених се "дјелимично може повезати са окупљањима за васкршње празнике", али и другим окупљањима и чињеницом да много мање људи носи маске, те да су појачани притисци за слабљење мјера.

- Планирали смо ублажавање мјера, али постепено, седмицу по седмицу, да бисмо пратили показатеље. Врло озбиљно ћемо размотирити мјере које ћемо доносити за наредне празничне дане. Ујутро када људи иду на посао сви носе маске, а увече када прошетају или излазе због обавеза веома мало их носи маску. То не смије да се дешава јер ће нам то вирус веома брзо показати кроз податке о броју заражених - упозорио је Шеранић.

Он је нагласио да је од болести изазване вирусом корона до сада опорављено 369 лица, али да је са новим подацима о броју заражених промијењен омјер активних случајева у односу на опорављене.

- То забрињава. Тај податак треба сви заједно да промијенимо у корист опорављених тако што ћемо се придржавати препоручених мјера - рекао је Шеранић.

Шеранић је рекао да је у УКЦ-у хоспитализовано 15 новозаражених лица, док је укупно 121 пацијент са вурсом корона смјештен у тој здравственој установи.

Он је навео да је међу њима 48 пацијената са тежом клиничком сликом, три су на респиратору, четири на неинвазивном моду вентилације, док их је шест у изолацији и чекају налазе о томе да ли им је потребна хоспитализација.

Шеранић је рекао да се на старој локацији бањалучке Хирургије налази 17, а на старој локацији Пулмологије 43 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком сликом, док је у другим болницама у Републици Српској на лијечењу 29 лица.

Према његовим ријечима, у протекла 24 часа рађено је још 159 тестова здравствених радника из цијеле Српске, а сви ти налази су негативни.

- Рађени су и налази за 24 особе које раде у домовима за старија лица, 26 републичких инспектора и 22 припадника Министрства унутрашњих послова и сви су негативни. Тестирано је и 128 лица која се налазе у локалним карантинима или објектима за изолацију и ти налази су били негативни - навео је Шеранић.

У објектима у којима су смјештена лица која су позитивна на вирус корона, а немају симпроме налази се 110 лица, а највише их је у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци - 82, те Студентском дому у Требињу 25.

Под здравственим надзором налазе се 3.374 лица, док је из надзора изашло њих 22.691.

На седам граничних прелаза у протекла 24 часа ушло је 97 особа, док је њих 101 изашло из карантина при граничним прелазима, па се у њима јутрос налазило осам лица.