latinica  ћирилица
29/04/2020 |  09:49 ⇒ 09:50 | Аутор: СРНА

"Сви да преузму одговорност за пропуст приликом смјештања у карантин" (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да очекује да свако у ланцу преузме свој дио одговорности када је ријеч о пропусту због којег је шесторо лица која су стигла из иностранства умјесто у локални карантин у бањалучком Ђачком дому смјештено у Студентски центар "Никола Тесла", гдје се налазе особе за које је утврђено да су позитивне на вирус корона.
Студентски центар - Фото: РТРС
Студентски центарФото: РТРС

- Очекујем да свако преузме свој дио одговорности за овај пропуст, а што се тиче здравствених радника биће предузето све што је потребно да очувамо здравље тих лица. Очекујемо да ће бити тестирана 3. маја - рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Изразивши жаљење због овог пропуста, Шеранић се извинио лицима која су се нашла у Студентском центру умјесто у локалном карантину, као и њиховим породицама.

Он је нагласио да је разумљиво да су та лица узнемирена због чега им је Дом здравља обезбиједио психолошку подршку.

- Та лица су убрзо пребачена у карантин у Центру "Заштити ме" и смјештена су у појединачне собе. Неће бити смјештања других лица у локални карантин у Центру "Заштити ме". Дакле, ова лица се не налазе у Ђачком дому, гдје су остали упућени у локални карантин. Одмах су прегледана, епидемиолог је узео епидемиолошку анамнезу, а дезинфикована је њихова одјећа, обућа и ствари које су ушле у простор Студентског центра - рекао је Шеранић.

Шеранић каже да здравствени подаци које је добио показују да је једно од ових шест лица ушло у такозвану црвену зону Студентског центра, а остали су се задржали у приземљу пошто су требали бити подвргнути здравственом прегледу.

- Врло брзо, након пет до десет минута, увидјели су да је дошло до грешке, тако да су та лица пребачена у локални карантин у Центру "Заштити ме "- нагласио је Шеранић.

Он је додао да је о пропусту обавијештен јуче и да је одмах након тога затражио извјештај од здравствених служби.

- Министарство је јасно прописало протоколе у вези са кретањем и упућивањем лица у карантине и сви морају да их се придржавају - истакао је Шеранић.