latinica  ћирилица
01/05/2020 |  07:21 ⇒ 10:57 | Аутор: РТРС

Градишка: Обиљежавање 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније

У Градишци се обиљежава 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније у хрватској војно–полицијској акцији "Бљесак" без присуства грађана због ванредног стања изазваног епидемијом вируса корона и актуелне забране масовног окупљања.
Обиљежавање 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније - Фото: РТРС
Обиљежавање 25 година од егзодуса Срба из западне СлавонијеФото: РТРС

 

Обиљежавање можете пратити на РТРС, нашем порталу и Фејсбук страници.

Обиљежавању присуствују предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Најужа делегација Републике Српске код Цркве Пресвете Богородице положила је вијенац на спомен-плочу српским жртвама из западне Славоније.

Градишка (Фото: РТРС)

Хрватске војно-полицијске снаге 1. и 2. маја 1995. године извршиле су акцију "Бљесак" на западну Славонију, која је била зона под заштитом УН, гдје су убили 283 Срба, укључујући 114 цивила, међу којима 56 жена и 11 дјеце. У акацији је протјерано 15.000 Срба.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

Предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић је у писаној изјави, поводом 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније, навео да је ово присјећање на етничко чишћење српског народа, које су извршиле хрватске снаге, и то у зони под заштитом УН.

Он је навео да је у егзодусу према Републици Српској, српски народ западне Славоније, на путу према мосту спаса до ријеке Саве, немилосрдно гађан авионским бомбама, маљуткама из хеликоптера, топовским гранатама и снајперским мецима.

Милорад Додик (Фото: РТРС)

- Хрватски агресори нису поштедјели ни страну ријеке Саве која припада Републици Српској и у злочиначком нападу убили су и двоипогодишњу дјевојчицу Уну, а овом злочину хрватских снага над српским цивилима на подручју западне Славоније, Хашки трибунал никада није отворио интезивну истрагу - нагласио је Милуновић.

Он је истакао да ни Савјет безбједности УН није покренуо питање санкција за Хрватску, која је као чланица УН извршила агресију на зону под заштитом те исте организације.