latinica  ћирилица
01/05/2020 |  09:59 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

У Српској 22 нова случаја; Укупно 842 (ФОТО/ВИДЕО)

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске извршено је тестирање 638 лабораторијских узорака, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још 22 особе у Републици Српској.

Ријеч је о 14 особа мушког и осам женског пола. Један мушкарац је млађе животне доби, четири мушкарца су средње и девет мушкараца је старије животне доби. Четири жене су средње животне доби и четири су старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта, осам особа је из Бањалуке, двије особе су из Добоја, и по једна особа из Градишке, Козарске Дубице, Крупе на Уни, Лакташа, Источног Сарајева, Шипова, Дервенте, Кнежева, Фоче, Калиновика, Шамца и Невесиња.

Код седам особа је утврђено да се ради о блиском контакту са лицима код којих је раније потврђено присуство новог вируса корона, док код осталих није могла да се наведе јасна епидемилошка веза са позитивним случајем.

Тестирано је укупно 12 особа које бораве и раде у домовима за старија лица из Модриче, Кнежева и Бањалуке, а нови вирус корона потврђен је код једног запосленика у дому за старија лица у Кнежеву, гдје су раније потврђена позитивна лица.

У оквиру активног надзора у протекла 24 часа тестирано је и још 93 здравствена радника из Бањалуке, Бијељине, Теслића, Дервенте, Добоја, Лакташа, Градишке, Козарске Дубице, Требиња, Мркоњић Града, Зворника, Угљевика, Котор Вароши, Прњавора, Источног Сарајева, чији налази су негативни.

Такође, тестирано је укупно 121 особа из локалних карантина или објеката за изолацију и ти налази су такође негативни.

До сада је у Републици Српској потврђено 842 случаја вируса корона, од посљедица COVID 19 преминуле су 35 особе, а опоравила се 381 особа.

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (SARS-CoV-2) извршено укупно 13.664 тестирања.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 128 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализована су 43 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији девет пацијената.

Код пет пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а двије особе су на неинванзивом моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 14 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 55 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници "Свети Апостол Лука" у Добоју збринуто је шест пацијената са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње 12 особа, у Болници "Србија" у Источном Сарајеву двије, у Болници "Доктор Младен Стојановић" у Приједору пет пацијента и у Универзитетској болници у Фочи четири пацијента. 

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци налази се 117 особa, у Студентском дому у Требињу 23, у Дому ученика Бијељини једна особа, и у Студентском центру Зворник двије особе. У објектима за изолацију у Источном Сарајеву, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 3.604 особе, а надзор је завршен код 24.750 особа.

На седам граничних прелаза је, у Републику Српску током 24 часа,укупно ушла 201 oсоба, 203 особе су изашле из карантина и упућене су у локалне карантине у општинама, а тренутно се у карантинима на седам граничних прелаза налази укупно 15 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.