latinica  ћирилица
01/05/2020 |  10:12 ⇒ 11:23 | Аутор: Агенције

Милановић напустио "прославу" Бљеска због усташког натписа

Данас се навршава 25 година од хрватске војне акције "Бљесак" када је за само 36 сати из Западне Славоније у планском удару хрватске војске протјерано 15.000 Срба, а убијено 283.

Док Срби данас тугују због овог егзодуса и убиства Срба, Хрватска као и сваке године велича ову злочиначку акцију.

Хрватски предсједник Зоран Милановић данас је дошао у Окучане да "слави Бљесак", међутим због инцидента с натписом "За дом спремни" напустио је Окучане.

Милановић је одлучио напустити церемонију након што је један мушкарац истакао мајицу с усташким натписом.

- Пристали смо на све елементе протокола, али на ово нисмо пристали. Овдје је један учесник био обучен у одору с поруком "За дом спремни" и ја у томе не желим учествовати - казао је Милановић.

- То је намјерна провокација која се догодила, сматрам то гажењем жртава и сјећања на овај догађај. Убудуће гдје год буде оваква ситуација ја у томе нећу учествовати. Премијера и предсједника Сабора разумијем, они морају - рекао је Милановић.

Упитан је ли разговарао с премијером о томе, Милановић је казао:

- Јесам. Он је слегнуо раменима. Имам разумијевања за премијера, али поздраву за Дом спремни овдје није мјесто - казао је предсједник Хрватске.

Према подацима Документационо информативно центра Веритас, против Срба у Западној Славонији кренуло је више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага.

- Снаге УН, које су на вријеме биле упозорене од хрватских генерала, тада су се повукле, препуштајући народ на милост и немилост агресору - саопштено је раније из тог центра.

Народ Западне Славоније кренуо је у егзодус према Републици Српској, а на путу према "мосту спаса" до ријеке Саве сустизале су их - авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци, подаци су тог центра.

Око 1.450 припадника Српске војске Крајине је заробљено, већина на превару уз помоћ снага УН.