latinica  ћирилица
01/05/2020 |  10:56 ⇒ 22:29 | Аутор: РТРС

Додик: Завјетујемо се да ћемо бранити слободу српског народа (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас у Градишци на обиљежавању 25 године од страдања и егзодуса српског народа из западне Славоније, да су Срби највећи страдалници прошлог вијека, те да акција хрватске војске "Бљесак"никада не смије бити заборављена.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Завјетујемо се да ћемо бранити слободу српског народа. Само тамо гдје имамо државу можено говортити о очуавњу српског народа - поручио је Додик и додао да је важно јачати Републику Српску.

Он је нагласио да не смије бити заборављено да су Срби приликом напуштања вјековних огњишта из западне Славоније бомбардовани.

- Генеза страдања Срба на просторима Хрватске је од давнина, још када је формирана Војна крајина која је требала да брани Европу и њене вриједности" - подсјетио је Додик.

Он каже да се Срби обиљежавајући важне датуме, завјетују да ће бранити слободу и државу Републику Српску, једнако као што се брани Србија.

- Концепти који су наметнути у БиХ су најчешће антисрпски. Срби су у БиХ, бранећи слободу и огњишта, жељели да имају посебну државу. Нажалост, од потписивања Дејтонског мировног споразума су нам одузимали вриједности предвиђене овим споразумом, што је заустављено - рекао је Додик.

Напоменуо је да представници власти Републике Српске нису од оних који ће прихватити било какве понуде и интеграције којима би била умањена аутономија и државност Републике.

Додик је поновио да су високи представници деградирали Републику Српску и да је ОХР непријатељска организација Српске и Срба.

- Ово окупљање треба да нас ојача, али и подсјети да можемо вјеровати само себи, што значи Републици Српској" -поручо је Додик.

У ријеку Саву код моста у Градишци спуштени су вијенци у знак сјећања на све убијене и прогнане Србе из западне Славоније током хрватске војно-полицијске акције "Бљесак" 1995. године.

Вијенце су у ријеку Саву спустили предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, градоначелник Градишке Зоран Аџић, те представници Срба избјеглих из западне Славоније.

Градишка (Фото: РТРС)

Претходно су положени вијенци на спомен-плочу српским жртвама из западне Славоније.

Вијенце су положили Цвијановићева, Додик, Милуновић, Аџић, те представници Срба избјеглих из западне Славоније.

Обиљежавање 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније (Фото: РТРС)

Народ западне Славоније кренуо је у егзодус према Републици Српској, а на путу према мосту спаса до ријеке Саве сустизале су их авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци.

За убијање и протјеривање Срба у акцији "Бљесак" хрватских оружаних снага у западној Славонији још нико није одговарао.