latinica  ћирилица
01/05/2020 |  11:41 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Епархија бањалучка донирала 12.500 заштитних маски

Српска православна црква Епархије бањалучке, са Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом на челу, донирала је данас Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске 12.500 специјалних професионалних заштитних маски у вриједности 100.000 КМ као допринос у борби против вируса корона.

Генерални директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић рекао је новинарима да је послије подршке и донације руководства Републике Српске, бројних појединаца и колектива данас уручна веома вриједна донација СПЦ, а ријеч је о професионалним специјалним заштитним маскама које је тренутно готово немогуће пронаћи на тржишту.

Он је додао да је маска најбитнији дио заштитне опреме, с обзиром да вирус корона улази кроз дисајне органе.

Ђајић је захвалио за донацију, истичући да СПЦ показује да је уз народ онда када је најтеже.

Секретар епископа Јефрема протођакон Радојица Жагран рекао је да је ова донација на иницијативу владике и да је договорена са руководством УКЦ-а.

- Они су затражили специјалне маске које су им потребне, Епахија бањалучка је платила донацију и овом приликом то овдје и уручујемо - рекао је он.

Свештеник Жагран је изразио наду да ће маске бити од користи у борби против ове пошасти која је све задесила и да ће се што скорије сви вратити нормалном животу.

Протођакон је истакао да и Црква позива људе на одговорност и препоручује им да се придржавају превентивних мјера Владе Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите у борби против вируса корона.