latinica  ћирилица
04/05/2020 |  08:50 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

У Српској 69 нових случајева, укупно 969

У Републици Српској регистровано је 69 нових случајева вируса корона, чиме је број заражених повећан на 969, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Шеранић је рекао да је су у посљедња 24 часа тестирана 447 лабораторијска узорка, те додао да је вирус потврђен код 69 особа.

- 22 су из Бањалуке, 11 Теслића, 9 из Дервенте, осам из Добоја, четири из Брода, по двије особе из Прњавора, Модриче, Градишке и Челинца, те по једна особа Мркоњић Града, Козарске Дубице, Зворника, Вукосавља, Петрова, Лакташа и Кнежева - рекао је Шеранић.

- Опорављена је 381 особа - истакао је министар Шеранић.

Он је додао да је у оквиру епидемиолошког наџора тестирано још 20 здравствених радника из Бањалуке, Челинца, Добоја и Мркоњић Града, те да су сви налази негативни.

- Тестирана су и 44 лица из локалних карантина, а код три особе из карантина у Теслићу су позитивни налази. То показује да је мјера смјештања особа које долазе из иностранства у карантин дала резултат - рекао је Шеранић.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је у порасту број обољелих у посљедња два до три дана, што се може повезати и са откривањем већег броја позитивних случајева у старачким домовима.

- Кроз надзор домова за стара лица евидентирали смо особље из Дервенте које је било позитивно, али није имало симптома. Они су били присутни у Дому за старија лица и пренијели заразу на већи број корисника. У овом турнусу тестирано је и 18 особа из Дома за старија лица у Дервенти, а 12 корисника и два радника су позитивни. Тестиране особе из других домова за стара лица су негативне - каже Шеранић.

У УКЦ-у Српске на лијечењу су 152 пацијента од којих је 48 са тежом клиничком сликом, шест на респиратору, једна на неинвазивном моду механичке вентилације, а седам их у изолацији чека налаз.

На старој локацији бањалучке Хирургије налази се 25, а на Пулмологији 65 лица са лакшом до средње тешком клиничком сликом.

У болници у Добоју налазе се 43 пацијента, Требињу и Источном Сарајеву по 12, Приједору шест, а Фочи четири.

- Имамо повећан број лица која су збринута на ођељењу болнице у Добоју. У току дана ћу вјероватно посјетити Добој како бих са менаџментом видио о чему се ради, иако имамо податке да су лица из старачких домова смјештена у ову установу - рекао је Шеранић.

У Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци смјештено је 141 лице које је шпозитивно на вирус корона, али нема симптоме, у Студентском центру у Требињу 11, Студентском центру у Зворнику два, Дому ученика у Бијељини једно, док у Источном Сарајеву, Палама и Фоча нема лица у овој врсти смјештаја.

Под здравственим наџором у Српској налази се 3.926 особа, а та мјера окончана је код 24.059 лица.

На граничним прелазима у посљедња 24 часа у Српску је ушло 89 особа, 84 су изашле из карантина при граничним прелазима, а јутрос је у њима било девет лица.