latinica  ћирилица
04/05/2020 |  08:53 ⇒ 08:59 | Аутор: СРНА

Епископ Јован: Литије ујединиле СПЦ

Епископ пакрачко-славонски Јован оцијенио је да су литије у Црној Гори ујединиле Српску православну цркву и да се свуда, од Новог Сада до Далмације, чуо јединствен глас: "Не дамо светиње!".
Његово преосвештенство епископ славонски Јован - Фото: СРНА
Његово преосвештенство епископ славонски ЈованФото: СРНА

- Ми се морамо похвалити да је у Славонији било окупљања вјерника као подршка борби за светиње прије свих других ван Црне Горе - навео је владика Јован, преноси Радио "Светигора" Митрополије црногорско-приморске.

Он је подсјетио да је, након литургије у манастиру Јасеновац, народ Славоније пружио подршку Црној Гори, наглашавајући да је ова литија била веома значајна за све православце у Хрватској.

- Литија је прошла и улицама Вуковара, што није запамћено деценијама - навео је епископ Јован.

Он је истакао да су литије у Црној Гори имале много већи значај него што се у тој земљи може видјети и да ће СПЦ памтити догађаје с почетка ове године.

Владика Јован је указао на веома квалитетне духовне везе између Црне Горе и Славоније кроз историју, али и данас.

Он је навео да је Црна Гора била најкомунистичкији дио Југославије.

- Колико је комунистички тај дио био, говори чињеница да је то ваљда једина земља у свијету која је рушила оно што је у њеном грбу - нагласио је владика Јован.

Он сматра да се Црна Гора толико одрекла тог завјета, почевши од свог врха, па покушавши да то спусти и до људи, да је уништила сопствени грб у знак јавног одрицања од косовског завјета.

Широм Црне Горе, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији, служени су молебани и организоване литије након усвајања дискриминаторског Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори који предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.